Torsås kommun 50 år

Vår kommun fyller 50 år under 2021. Det vill vi fira!

fri att använda

Har du bott i kommunen sedan 1971? Gifte ni er 1971? Har du bott i kommunen, flyttat och sen kommit tillbaka? Minns du hur det var innan kommunreformen? Har du några bilder från Torsås, Gullabo, Söderåkra eller Bergkvara vid tiden runt 1971?

Vi vill gärna komma i kontakt med dig!

Under året kommer kommunen tillsammans med näringsliv och organisationer fira att Torsås kommun fyller 50 år i år.
Listan med aktiviteter fylls på efterhand.

Uppdatering 23/11 INSTÄLLT Adventsfika på grund av ökad lokal smittspridning.

Den första och andra advent firar vi Torsås 50 år!

Vi bjuder på adventsfika ute vid Olssonska gården och Söderåkra julmarknad.
Olssonska gården den 28/11, mellan klockan 11.00 och 17.00.
Söderåkra julmarknad den 5/12, mellan klockan 11.00 och 15.00.

Välkommen!

Vad händer under året?

>Utställning: 20 texter från 1971, från 17/9
Från och med Hållbarhetsveckan visas utställningen på biblioteket i Torsås. 20 texter om folklivet i Torsås med omnejd från Barometern ställs ut under hösten. Här kan man minnas raggarträffar, badliv, den vilda strejken på Torsmaskiner och mycket mer.

>70-tals utställning på Vågen i Bergkvara
Från och med Hållbarhetsveckan firas Torsås 50 år med en utställning på Vågen. Öppettider: tisdag-torsdag klockan 8-15, fredag klockan 8-13.

>Från Kyrka till Kyrka, 18/9
Följ med på en timmes vandring genom Torsås med Rolf Olsson. Anmälan till Torsås bibliotek, biblioteket@torsas.se, tel. 0486-333 70,senast 16/9.

>Tipsrunda: Uppdaterad efter sommaren. Vad hände på 70-talet? Gå en vandring bland butiksfönstren i Torsås kommuns samhälle.  Tipsrundan är aktiv ända tills slutet av vecka 38.

>Bergkvara samhällsförening anordnar en coronaanpassad Bya-loppis den 6 juni klockan 10-14. Mer information kommer efter den 16 maj. Läs om evenemanget på föreningens facebooksida.

>Kartongkvarter Designverkstad: Hur ser Torsås ut om 50 år? Går det att gissa? Går det att bygga? Var med och fundera, planera och bygg en ministad i kartong på skolbiblioteket på Torsskolan, onsdagen den 23 juni, klockan 13-15. För dig som är 6-12 år. Föranmälan till Torsås bibliotek 0486-333 70, epost: biblioteket@torsas.se
Arrangör: Studio Goja och Kultur & Fritid

>Guld i Torsås: Firar du och make/maka guldbröllop i år? Har ni bott i Torsås kommun medstadelen av livet, eller flyttat ut och hittat tillbaka? Vi vill gärna komma i kontakt med er för en intervju om hur livet var då och hur det ser ut nu, likheter och skillnader.
Läs om Hans och Margareta som träffades på Ekvallen
Läs om Göran och Inger som träffades i Långasjö

>Stadsvandring i Torsås samhälle: Torsås hembygdsförening arrangerar stadsvandringar i Torsås om samhällets historia. Mer information kommer.

>Gå en vandring på Olssonska gården: Ladda ner Torsåsappen (hittas där appar finns) och gå en ljud- och bildvandring på Olssonska gården. Gården var privatägd ända fram till 1990-talet.

>Lär känna din kommun: Följ @torsaskommun på Instagram och kom med bakom kulisserna. Från och med vecka 14 kan du följa oss och våra olika verksamheter i vårt arbete för dig som medborgare. Följ gärna hashtaggen #Torsås50år #Torsaskommun #Visittorsas

>I tidningen för 50 år sedan: Följ med oss på Facebook. Under hela sommaren och hösten kommer vi att publicera drygt 20 artiklar om nyheter publicerade för exakt 50 år sedan. Allt från sommarnöjen och examensbilder till industrihistoria och sådant som väckt debatt. Artiklarna återges med tillstånd av Barometern.
Till kommunens facebooksida (extern länk)

>Läs om Torsås näringsliv 50 år. Med anledning av 50-årsjubileet uppmärksammas Torsås kommuns näringsliv i Barometerns bilaga Affärsliv.
Till artiklarna (extern länk till Barometern-OT)

>Från sopor till hållbarhet. Lär dig om hur sophantering och miljöarbetet har förändrats under 50 år. Aktiviteter och seminarier under hållbarhetsveckan. Håll utkik i sociala medier och på torsas.se

I övrigt under året

  • Fontänen i Gölen år åter i bruk. Besök gärna Gölen kvällstid och titta på den fina ljussättningen.
  • Kulturskolan firar fem år. Håll utkik på kulturskolans hemsida.
    Till hemsidan (extern länk)

Har du en fråga? Maila gärna Emma Mosesson Öhr , turism- och inflyttningsansvarig, eller Sylvia Asklöf Fortell, kommunikationsansvarig.År 1962 fattades ett beslut i riksdagen att genomföra en kommunreform i Sverige. Det gjorde man för att göra den lokala organisationen mer tidsenlig och modern. Den 1 januari 1971 kom landskommuner, köpingar och städer att ombildas till nya kommuner.