Skärpta rekommendationer förlängs Läs mer ›

Torsås kommun 50 år

Vår kommun fyller 50 år under 2021. Det vill vi fira!

Har du bott i kommunen sedan 1971? Gifte ni er 1971? Har du bott i kommunen, flyttat och sen kommit tillbaka? Minns du hur det var innan kommunreformen? Har du några bilder från Torsås, Gullabo, Söderåkra eller Bergkvara vid tiden runt 1971?

Vi vill gärna komma i kontakt med dig!

Under året kommer kommunen tillsammans med näringsliv och organisationer fira att Torsås kommun fyller 50 år i år.
Listan med aktiviteter kommer att fyllas på efterhand.

>Familj sökes till marknadsföringsfilm för Torsås kommun!

Vad kan man göra under året?

>Bergkvara samhällsförening anordnar en coronaanpassad Bya-loppis den 6 juni klockan 10-14. Mer information kommer efter den 16 maj. Läs om evenemanget på föreningens facebooksida.

>Kartongkvarter Designverkstad: Hur ser Torsås ut om 50 år? Går det att gissa? Går det att bygga? Var med och fundera, planera och bygg en ministad i kartong på skolbiblioteket på Torsskolan, onsdagen den 23 juni, klockan 13-15. För dig som är 6-12 år. Föranmälan till Torsås bibliotek 0486-333 70, epost: biblioteket@torsas.se
Arrangör: Studio Goja och Kultur & Fritid

>Biblioteket anordnar fotoutställning: Har du bilder från Torsås kommun runt början av 70-talet? Vi vill gärna se dem. Lämna in dem till biblioteket i ett kuvert, med namn, kontaktuppgifter och kort om vad motivet föreställer. Bilderna ställs ut på biblioteket. Vid stort utbud kan ett urval komma att göras. Märk kuvertet “Torsås 50 år” och lämna i brevinkastet. Det går också bra att skicka, till: Applerumsgatan 2, 38522 Torsås. Vill du maila så nås biblioteket på biblioteket@torsas.se. Skriv Torsås 50 år i ämnesraden.

>Tipsrunda: Vad hände för femtio år sedan? Gå en vandring bland butiksfönstren i Torsås kommuns samhälle och delta. Tävlingstalong finns att hämta i en brevlåda på bänken utanför Torsås bibliotek och lämnas in i bokinkastet. Tävlingen är aktiv ända tills slutet av vecka 38.

>Guld i Torsås: Firar du och make/maka guldbröllop i år? Har ni bott i Torsås kommun medstadelen av livet, eller flyttat ut och hittat tillbaka? Vi vill gärna komma i kontakt med er för en intervju om hur livet var då och hur det ser ut nu, likheter och skillnader. Vi arbetar med att samla ihop lokala berättelser för att hylla 50-årsjubiléet och för publicering i någon form.

>Stadsvandring i Torsås samhälle: Torsås hembygdsförening arrangerar stadsvandringar i Torsås om samhällets historia. Mer information kommer.

>Gå en vandring på Olssonska gården: Ladda ner Torsåsappen (hittas där appar finns) och gå en ljud- och bildvandring på Olssonska gården. Gården var privatägd ända fram till 1990-talet.

>Lär känna din kommun: Följ @torsaskommun på Instagram och kom med bakom kulisserna. Från och med vecka 14 kan du följa oss och våra olika verksamheter i vårt arbete för dig som medborgare. Följ gärna hashtaggen #Torsås50år #Torsaskommun #Visittorsas

>Tävling – Hitta loggor på hemsidan: Hur många 50-årslogotyper hittar du på Torsås kommuns hemsida och vilket ord bildar de? Vinn presentkort från Torsås handel och service. Tävlingen lanseras inom kort.

>Läs om Torsås näringsliv 50 år. Med anledning av 50-årsjubileet uppmärksammas Torsås kommuns näringsliv i Barometerns bilaga Affärsliv.
Till artiklarna (extern länk till Barometern-OT)

>Från sopor till hållbarhet. Lär dig om hur sophantering och miljöarbetet har förändrats under 50 år. Aktiviteter och seminarier under hållbarhetsveckan. Håll utkik i sociala medier och på torsas.se

I övrigt under året

  • Fontänen i Gölen år åter i bruk. Besök gärna Gölen kvällstid och titta på den fina ljussättningen.
  • Kulturskolan firar fem år. Håll utkik på kulturskolans hemsida.
    Till hemsidan (extern länk)
  • Familj sökes till marknadsföringsfilm för Torsås kommun!
    Mer information om filmen.

Har du en fråga? Maila gärna Emma Mosesson Öhr , turism- och inflyttningsansvarig, eller Sylvia Asklöf Fortell, kommunikationsansvarig.


År 1962 fattades ett beslut i riksdagen att genomföra en kommunreform i Sverige. Det gjorde man för att göra den lokala organisationen mer tidsenlig och modern. Den 1 januari 1971 kom landskommuner, köpingar och städer att ombildas till nya kommuner.