Eld och brandskydd

Brandvarnare

Brandvarnare är en billig livförsäkring. Med en fungerande brandvarnare i taket ökar chanserna att du ska kunna ta sig ut om det börjar brinna. Brandvarnaren ska framför allt skydda dig när du sover. Det är viktigt att brandvarnaren sitter i taket och att det är minst 50 cm till närmaste vägg. Om du bor i ett tvåvåningshus är det bra att sätta brandvarnare där trappan kommer upp på övervåningen. Se också till att du placerar brandvarnare utanför sovrummen.

Om brandvarnare

Testa genom att trycka in knappen som finns på alla brandvarnare. Håll in den ett par sekunder. Om den inte börjar tjuta ska du prova med ett nytt batteri. Om du har varit bortrest mer än en vecka är det lämpligt att prova brandvarnaren. En gång om året bör du byta batteriet i brandvarnaren, t ex 1 advent, och rengöra den genom att dammsuga den utvändigt. Brandvarnaren bör bytas ca var tionde år. Lämna din gamla brandvarnare på återvinningsstationen. Innan du sätter upp din nya brandvarnare märker du den med inköpsmånad och år. Då behöver du inte fundera på hur gammal brandvarnaren egentligen blivit…

Fyrverkerier

Du kan behöva tillstånd för att avfyra fyrverkerier. Tillståndsansökan ska innehålla tidpunkt, plats och andra omständigheter som kan medföra risk för skada eller annan olägenhet för person eller egendom.

Sotning och brandskyddskontroll

Den första april 2016 i Torsås kommun och den förste september i Emmaboda kommun, gjordes förändringar inom brandskyddskontroll och sotning. Räddningstjänstförbundet tog över brandskyddskontrollerna i kommunerna och har anställt två brandskyddskontrollanter till att utföra dem. Sedan 1 januari 2022 har RFET (Räddningsförbundet Emmaboda Torsås) tre egna sotare: en i Torsås kommun och två i Emmaboda kommun.

Räddningstjänstförbundet Emmaboda Torsås (extern sida)