Ödehus

–Datum senast uppdaterad: 2022-02-02–

Många söker sitt drömhus på landet

Ett bortglömt hus som du inte tycker ser så mycket ut för världen kan vara en skatt, en potentiell pärla som en dag kan bli någons drömhem.

Inom ramen för lokal utvecklingsplan i Gullabo genomförde en arbetsgrupp tillsammans med Sofie Nyström, kommunutvecklare i Torsås kommun, en inventering av obebodda hus i Gullabo med omnejd. Tillsammans har de kartlagt runt 100 hus och flera har nu fått nya ägare.

Nu pågår arbetet med att kartlägga hela kommunen

För kommunen är det viktigt att tomma hus blir bebodda för en trygg och levande landsbygd. För att grundläggande service ska kunna bibehållas och utvecklas. Det handlar om att möjliggöra för fler att kunna bo här i kommunen. Nu genomförs därför en inventering av obebodda hus i resterande delar av kommunen.

Tipsa gärna kommunen om du har en fastighet som bara står tom. Fyll i och skicka in formuläret i botten på den här sidan, så hjälps vi åt att förverkliga drömmar om landsbygden. Tänk på att uppgifterna du skickar in i formuläret blir allmän handling.

Att sälja eller hyra ut hus

Du kan kontakta en mäklare direkt om du vill sälja din obebodda fastighet. Här följer några exempel på mäklare. Det finns fler mäklare än de i listan, sök efter ”mäklare Torsås” på internet.

Exempel på mäklare:

  • Mäklarhuset
  • AB Lennart Mäklare
  • Svensk Fastighetsförmedling

Forum:

Landsbygdsdröm är en sida där köpare och säljare av så kallade ödehus kopplas ihop. Se relaterade länkar.

Facebook:

Grupper som “Jag räddade ett ödehus”, “Ödehus”, “Övergivna hus o byggnader till salu eller köpes/hyres/uthyresu/sökes” med flera.

Att hyra ut hus:

Att hyra ut ett hus som står tomt kan vara en god idé. Var särskilt noga med vem du hyr ut huset till så att det är en seriös hyresgäst.  Nedan följer några bra saker att tänka på.

  • Du kan kolla att personen du hyr ut till har en fast inkomst genom att begära in kopia på arbetsgivarintyg och löneavi.
  • Du kan undersöka om det finns betalningsanmärkningar hos Kronofogden.
  • Du kan begära att få referenser ifrån tidigare fastighetsägare eller annan som kan intyga vem hyresgästen är.
  • Om personen du funderar på att hyra ut till för tillfället saknar fast inkomst och till exempel har en timanställning kan du diskutera rimligheten i att kunna betala hyran med den potentiella hyresgästen.
  • Som fastighetsägare och uthyrare kan du vid osäker inkomst diskutera möjligheter att skriva andrahandskontrakt det vill säga att någon annan person eller myndighet i första hand står som hyresgäst.