Region Kalmar Län inleder fas 3 i vaccinationen Läs mer ›

Hållbarhetsveckan

Hållbarhetsveckan, 12-20 september

Här finns årets hela program för hållbarhetsveckan: Hållbarhetsveckans program (pdf).
Du kan även läsa i text här nedan.
Programmet för näringslivsdagen den 18 september finns i ett separat program: Program för Näringslivsdagen.
Här kan du bläddra i programmet elektroniskt: (extern länk)

Tänk på att det behövs biljetter till vissa evenemang finns att hämta på biblioteket och i kommunhusets reception.
Vill du slippa en resa, kontakta mig Annika så skriver jag upp dig istället.

 


 

Torsås är en hållbar kommun mellan hav och skog och det vill vi tillsammans med invånare, företag, föreningar visa upp denna vecka. Årets upplaga av hållbarhetsvecka är mellan datumen 12-20 september. Då vi har en pandemi att ta hänsyn till så har vi begränsningar, se varje aktivitet vad som gäller.

Fototävling
Nu har vi startat årets tävling: Vad betyder jämställdhet för dig? Fotografera något som betyder jämställdhet för dig och skicka till kommunen på info@torsas.se. Då kan du bli publicerad i kommunens kanaler. Vinnaren utses på invigningsdagen den 12 september, och får bli Torsås kommuns omslagsbild på Facebook under hela vecka 38!
Jämställdhet är det femte målet och syftar på att alla kvinnors och flickors egenmakt. målet har 5 underliggande delmål vill du få inspiration till tävlingen.
Affisch, “modellsamtycke” word, PDF

Run for Hope,
Run of Hope- Spring i kampen mot barncancer i Bergkvara den 12 september detta berör främst  mål 3. anmälan görs via barncancerfondens hemsida.

Konst runt
12- 13 september, detta event kan beröra många olika mål beroende på vad konstnären tolkar och uttrycker sig.
I Torsås finns sju konstnärers ateljéer att besöka. Länk till konst runt hemsida

Hållbarhetsresa- Norra Gullabo Dammkärr
13 september kl. 11:00 – 12:00https://www.torsas.se/wp-admin/upload.php,egen medhavd picknick kan förtäras därefter. Även detta mål berör olika mål i Agenda 2030 vilka?
Under våren 2020 har en våtmark med vattenspegel på ca 0,8 ha anlagts  genom grävning, schaktning samt fördämning med munkbrunn. Genom att hålla kvar vatten i den skapade våtmarken bidrar den till att fördröja uttorkning av Strömby å sommartid. Området ligger i anslutning till en vandringsled.

Markägaren berättar om hur denne har tänkt från ide till anläggande och varför platsen är lämpligt och vilka effekter denne förväntar sig. Vi kommer diskuterar vad som krävs innan spaden sätts i marken och möjlighet till stöd för anläggandet via LONA (Lokala naturvårds projekt) mm.

Ta med en picknickkorg och något att sitta på, stanna kvar en stund efter visningen och njut av miljön och omgivningen. Affisch

Vägvisning: Kör från Torsås samhälle mot Gullabo, sväng mot Kvilla/Strömby. Vid kvarnen i Norra Gullabo kommer ni se en flagga där ni svänger ned mot vänster. Följ flaggorna, till markerad plats där ni parkerar.

Invigning Bergkvara förskola, kök och matsal
Söndag 13 september, Anmäl och läs vidare.

Ödet- Guidad tur
Måndag den 14 september kl.17.00 samling vid Kyrkans parkering i Torsås
Guidad tur vid en av kommunens naturpärlor – Ödet i centrala Torsås. Pernilla Landin, miljöinspektör på kommunen berättar om kommunens genomförda åtgärder och planerna framöver och Marcus Arnesson från Naturskyddsföreningen i Torsås berättar om områdets höga naturvärden och anledningen till att de finns just på denna plats. Affisch

Sagostund
Tisdagen den 15 september kl. 10 är det sagostund för barn mellan 5 & 6 år på biblioteket.
Sagan är viktig för att lära sig att läsa; mål 4. OBS! Föranmälan till biblioteket senast den 14 september.

Portioner under tian
15 september kl. 18.00 på Folkets hus
En föreläsning av Johanna Jonsson som berör många av de Globala målen främst nummer:  2, 3, 12 och 13,  Affisch
Du får med dig massor av inspiration till mer växtbaserad matlagning och information kring vad vi vet om mat och klimat idag. Att leva snålt, eller sparsamt, behöver verkligen inte vara en uppoffring utan tvärt om vara riktigt gott!

Motorburen ungdom – öppet hus
Onsdag den 16 september kl. 16.00-19.00 Gullängsgatan, parkeringen vid Tobbe & Fred
Kom och testa på gokart. Titta och hör med ungdomarna hur de jobbar med att konvertera en Van från bensin till biogasdrift. Bo Wernesson visar upp några av Sveriges absolut miljövänligaste bilar, konverterade veteranbilar till miljöfordon. En 4 bränslebil Bensin, Etanol, Biogas och vätgas av årsmodell 1961 samt kanske en ren elbil av årsmodell 1963. De kommer även demonstrera tillverkning av egen vätgas via solceller för framtidens bilar pekar mot vätgasbilar där vätgasen tillverkar el till motorerna (Fuelcell bilar).

Våga Fråga – digital föreläsning
Onsdag den 16 september kl. 18.00-19.30
Föreläsningen berör mål 3 , hälsa och välbefinnande.
Det är Suicide Zero bjuder in till en digital Våga fråga-föreläsning där vi pratar om fakta och myter kring självmord. Att livsomställningar kan innebära en risk, varningssignaler att vara uppmärksam på samt vikten av att förmedla hopp. Föreläsningen som pågår i en timme med möjlighet att ställa frågor efteråt är gratis men behöver anmälas till senast den 15 september kl.12.00.

Läs mer och anmäl här.

Naturnära skogsbruk
Onsdagen den 16 september kl. 18 på Folkets hus berör mål 15.
Markus Steén, VD på Plockhugget kommer och berättar om naturnära skogsbruk och dess fördelar och utmaningar. Markus kommer även att berätta om
företaget Plockhugget och hur de kan hjälpa den som vill bruka sin skog med hyggesfria och naturnära metoder. Affisch

Ett hållbart familjeliv
Onsdag 16 september kl. 18.30 i Öppna förskolans lokaler.
Kom och hör på vad Torsås familjesupport kan erbjuda i form av familjekurser och stöd till föräldrar. Ta del av Familjesupportens arbete och få information om de föräldrakurser som startar den 23/9.

Återbrukspyssel på biblioteket
Torsdagen den 17 september välj tidpunkt: kl. 11 eller kl. 13. Föranmälan till biblioteket senast den 16 september. Kanske blir lite skräp till en fin insekt och den gamla syltburken en vacker ljuslykta ett av alla målen som detta kan beröra är mål 12.

Föreläsning om vattenkvalitet i allmänhet och dricksvatten i synnerhet
Torsdagen den 17 september Kl. 15.00 i Torsås kommunhus. Samling i entrén föreläsningen berör mål 6.
Träffa våra vatten – och miljöexperter som pratar om vatten, din brunn och vikten av att hålla våra vatten rena. Gustaf Nilsson och Pernilla Landin svarar på dina frågor om ditt brunnsvatten och andra frågor som kan angå dig med eget vatten och avlopp.

Hur mår Östersjön?
Torsdagen den 17 september Kl. 18 på Folkets hus berör mål 14.
Kom och lyssna på en marinbiolog från Länsstyrelsen i Kalmar som berättar om miljön i Östersjön och Kalmarsund. Hur mår egentligen Östersjön och vad kan vi göra för att få en bättre havsmiljö? Affisch

Inspirationskväll för nyföretagare
Torsdag den 17 september Kl. 17.00-18.30 i kommunhuset.
För dig som funderar på att starta företag, eller precis har startat. Då hålls en inspirationskväll med Magnus Berzelius, affärsutvecklare vid nyföretagarcentrum.

Vilken blir din första eller nästa miljöbil?
Fredagen den 18 september Kl. 11-14 utanför Torsås kommunhus berör främst mål 13. Kom och tanka upp med grön energi. Känn och kläm på bilar med lång klimatpåverkan, biogas, elbilar, hybrider mm.

Hur mår jorden?
Fredag den 18 september Kl. 16.00 på Folkets hus berör mål 13.
Lars Ljungström och Madeleine Mårtensson, klimatstrateger på Länsstyrelsen i Kalmar föreläser om klimatförändringarna ur ett globalt och regionalt perspektiv. Hur påverkar ett förändrat klimat oss och går det att anpassa samhället till förändringarna?  Vad kan jag själv bidra med, och vad gör samhället för att minska vår belastning på klimatet? Affisch
I samband med föreläsningen startar även Naturskyddsföreningen i Torsås en studiecirkel om klimatförändringarna, där detta blir den första av tre träffar. De som vill delta i studiecirkeln stannar kvar efter föreläsningen.

Håll Torsås rent
Lördag den 19 september Kl.10.30 Vi samlas utanför Torsås kommunhus för att hjälpas åt att hålla vår kommun ren.

Hållbar Textil
Lördagen den 19 september  mellan kl. 10.00-18.00 på Folkets hus berör mål 12. Du kan se den i efterhand på Youtube ca en vecka efter föreläsningen.
Under dagen har du möjlighet att gå på föreläsningen – textilen och miljön, utställning om hållbar textil, återbruk och nyskapande samt gå på filmen -Tuppen som utspelar sig i och runt en textilfabrik,  Affisch

Torsås kommunmästerskap i Boule 2020
Söndagen den 20 september kl. 10:00 sker tävlingen på Malmen Boulebana, berör mål 3. Ingen avgift.
Spelas med två (2) spelare i varje lag. Alla fastboende och sommarboende i Torsås kommun är inbjudna att delta.
Anmäl deltagande före  den 18 september. till  Lars-Erik Karlsson, Torsås Boule.  tel. 070 – 312 06 35.

Under hela veckan pågår dessa aktiviteterna

  • Biblioteket: Låna böcker på biblioteket om vatten och vattenkvalitet, ekologi, FN:s klimatarbete och mycket mer.
  • Ta del av de bästa boktipsen på temat hållbarhet. Ge oss ditt bästa tips på hur man kan minska matsvinnet – var med och tävla om ett eget ex av ”Portionen under tian”. Tävlingen pågår 12–20 september.
  • Torsås kommuns reception: Hämta informationsmaterial om vatten och din brunn i Torsås kommuns reception.
    Här finns även kartor över vandrings- och cykelleder, Torsåsguiden samt program om Konst Runt och mycket mer.
  • Hemesterbingo: Besök några av Torsås kommuns hemesterpärlor. Fotografera gärna och tagga med @visittorsas och-/eller #visittorsas.