Om corona. Tänk på att hålla avstånd i sommar! Läs mer ›

Praktiska råd vid strömavbrott

Varje enskild individ har en skyldighet att förbereda sig på att klara av en del påfrestningar i vardagen. Till exempel ska varje hushåll kunna klara sig själva under 72 timmar vid ett strömavbrott.

Nedan kommer några praktiska råd på hur du kan förbereda dig och därmed minska din sårbarhet.

Information
En radio med fräscha batterier så att du kan få information om läget. Numera finns radioapparater med vev och solceller som fungerar även utan batterier. Lyssna på P4 för dina lokala nyheter.

Vatten
Lite vatten i dunkar och flaskor är bra att ha hemma. Förvara en del av vattnet i mindre dunkar eller PET-flaskor i frysen. Det fungerar då både som dricksvatten men även som kylklampar som hjälper till att hålla låg temperatur i frysen under exempelvis längre strömavbrott. En dunk att hämta vatten i när kommunen ordnat hämtningsställen är bra att ha hemma.

Mat
Ett litet förråd av konserver och annan mat som klarar rumstemperatur. Ett campingkök för matlagningen.

Ljus
En fotogenlampa, ficklampa, stearinljus.

Värme
Det finns extraelement och värmare som drivs med fotogen, rödsprit eller gasol. Ha sovsäckar, filtar och varma kläder lätt tillgängliga. Försök att samla familjen i ett och samma rum och stäng till dörrar och persienner.

Övrigt
Tändstickor. Bränsle till lampor, kök och element. Ett litet hemapotek med det viktigaste.

Fler tips och råd hittar du på Civilförsvarsförbundets hemsida. Civilförsvarsförbundet arbetar med frågor som rör din trygghet, säkerhet, överlevnad och skydd.