Vuxna och äldre

Det hör till livet att vara ledsen eller orolig emellanåt. Ibland kan man göra något själv för att må bättre. Men ibland går det inte. Då är det bra att veta att det finns hjälp att få.

När det är akut

Vid livsfara, ring SOS Alarm på telefonnummer 112 
Vid rådgivning om vård, ring Vårdguiden på telefonnummer 1177

Berätta

Våga prata med någon och berätta hur du mår. Ibland kan det räcka att dela med sig av sina erfarenheter till en vän eller närstående för att få ett annat perspektiv på sin situation.

Ibland behöver man söka professionell hjälp hos till exempel sin vårdcentral eller på en Vuxenpsykiatrisk mottagning. Det är viktigt att veta att det finns människor som kan stödja och hjälpa dig när livet känns svårt.

På vårdguiden 1177s hemsida hittar du en lista på över de verksamheter och mottagningar som finns för stöd och hjälp för dig. Du kan också ringa till vårdguiden på telefonnummer 1177 för att få rådgivning om vart du ska vända dig.

Region Kalmar läns digitala mottagning

Region Kalmar län har en digital mottagning för unga vuxna (18-25) år med psykisk ohälsa. Mottagningen vänder sig till unga vuxna som behöver stöd av vuxen och någon som lyssnar. Mottagningen har enbart videobesök och digitala kontakter. Man kan själv gå in på 1177.se och enkelt boka en tid för videomöte med psykolog/kurator. Målet är att det ska finnas lediga tider samma dag, eller inom ett par dagar.