Badvatten

Närheten till havet och de djupa skogarna ger Torsås kommun flera vackra badplatser att välja på sommartid. Lugnet vid skogsbadplatsen, havets brus vid avsides liggandes stränder eller långa barnvänliga sandstränder med närhet till aktiviter.

Kommunens allmänna strandbad

I Torsås kommun finns fyra allmänna strandbad som under högsäsong underhålls och kontrolleras: Fulvik, Dalskär, Badudden och Iglasjön.
Självklart finns det dock möjlighet att hitta andra ”smultronställen” längst med vår långa kuststräcka eller i de djupa skogarna!

Hundbad vid Ängaskär, Bergkvara

Torsås kommun erbjuder ett hundbad vid Ängaskär i Bergkvara. Till vänster innan Dalskärsbron, om man kommer från Lindbergs bygg, och cirka 200 meter bort, hittar ni hundbadet.
Närmare information finns på Visit Torsås.

Bada så bra och säkert som möjligt

Kommunerna ansvarar för provtagning av vattnet och inmatning av resultatet till Havs- och vattenmyndighetens hemsida, Badplatsen. På denna webbsida hittar du den senaste informationen om badvatten vid de fyra  strandbaden i kommunen. Du kan söka efter årets resultat genom att skriva badplatsens namn direkt i textfältet eller genom att klicka direkt i kartan.

Det finns möjlighet att se resultat från provtagningen så snart kommunen har lagt in dem på Badplatsen. Från att ett prov är taget dröjer det minst 3 dagar innan kommunen får en bedömning från det laboratorium som har analyserat provet. Om det är något du funderar över när det gäller ett resultat eller ett bad kan du kontakta bygg-och miljöförvaltningen.

Vilka parametrar analyseras?

De bakterier som analyseras är så kallade intestinala Enterokocker och Escherichia coli (vanligen kallad E. coli), detta i enlighet med direktiv 2006/7/EG artikel 3. Dessa bakterier är indikatorer på fekal förorening. Om det är mycket höga halter av bakterierna är risken större att man kan bli sjuk om man sväljer mycket vatten. Analys av antalet koliforma bakterier har tagits bort eftersom den bakteriegruppen inte indikerar färsk fekal påverkan.

Att tänka på

När vattnet är grumligt av algblomning bör man inte bada och inte heller låta sin hund bada i sjön. Människor kan drabbas av utslag, klåda, hösnuva och magtarmsymtom. Hundar kan bli allvarligt sjuka av alggifterna. Grunda, grumliga vatten med mycket växtlighet och sjöfågel bör man undvika att bada i eftersom det kan finnas cerkarier i vattnet, vilket orsakar badklåda.