Earth Hour 24 mars

earth hour

Lördag 24 mars klockan 20.30-21.30 är det dags för Earth Hour- världens största miljömanifestation. Den har vuxit från symbolhandling till en rörelse som engagerat miljontals människor, företag och städer över hela världen sedan starten för tolv år sedan.

I Sverige ordnar kommuner, företag och skolor en rad aktiviteter under Earth Hour-veckan på temat One Planet Life - ett hållbart liv på vår enda planet, förra året deltog 87% av Sveriges kommuner i Earth Hour. Det är jättebra, men vi måste göra mer om vi ska kunna uppnå Parisavtalet som är satt till år 2020. Sverige har de 13 största ekologiska fotavtrycket i världen och om alla skulle leva som vi gör så skulle vi behöva 4 jordklot. 2016 låg den siffran på 1,6 jordklot; det är en ökning på hela 150 %!

Men vad kan jag som individ göra för klimatet?

Det finns massor av exempel på hur du kan bli mer klimatvänlig och här kommer några:

Bilen: Cykla eller gå till jobbet istället för att ta bilen, det är både bättre för dig, din plånbok och för miljön. Åk mera kollektivtrafik i den utsträckningen som går som t ex med tåg och buss.

Biffen: Dra ner på köttkonsumtionen och välj att äta mera vegetariskt. Sluta slänga ätbar mat; ⅓ av all mat som vi Svenskar köper hamnar direkt i papperskorgen. Köp de varorna som är i säsong just då, handla närodlat, plantera hemma och köp ekologisk mat. Det är både bra för dig och planeten.

Bostaden: Släck lampan när du lämnar rummet, dra ut sladdarna när mobilen/datorn har laddat klart. Slösa inte med vatten; tänk på att det bara är 2,5 procent av världens vatten som är drickbart. Byt till LED-lampor. Solenergi kan kanske vara ett alternativ för din bostad framöver?

Börsen: Välj miljöfonder/aktier. Tänk på vilket företag som du köper fonder/aktier i så att du inte medverka i något som du inte egentligen vill.

Butiken: Köp hellre lite dyrare kläder med bättre kvalite än några billiga som du ändå vet kommer förstöras efter andra tvätten. Köp second hand, anordna klädbytardagar eller gör om dina slitna kläder till något nytt som du har användning för..

Tillsammans kan vi göra stora framsteg för klimatet, men då gäller det att vi agera nu och att vi gör det tillsammans. Genom Earth Hour kan du visa att du bryr dig om klimatfrågan. Så glöm inte att släcka lamporna mellan 20:30-21:30 den 24 mars nu på lördag!

Läs mer om de fem Bn, ekologiskt fotavtryck och om Earth Hour på WWFs hemsida. Där finns även konkreta exempel på hur du kan delta men även hur du kan få andra att engagera sig.2018-03-21

Allfargatan 26, Box 503, 385 25 Torsås, Tfn 0486-331 00, Fax 0486-331 05, Orgnr 212000-0696, BG 642-3446, info@torsas.se