BBIC-modellen och samverkan
Allt arbete med barn och ungdomar på socialkontoret i Torsås utgår från barnets behov och delaktighet. Vi använder BBIC-modellen (barns behov i centrum). Barnets grundläggande behov ska vara utgångspunkten för allt socialt arbete och barnets behov ska fångas upp och bedömas utifrån sju behovsområden.
Barnets behov sätts i relation till föräldrarnas förmåga och faktorer i den omgivande miljön. Det ger en helhetsbild av barnet. Modellen illustreras med hjälp av en triangel.
BBIC-modellens grundprinciper är:
- Barn och unga i centrum
- Teoretiska utgångspunkter – utvecklingsekologisk syn – andra teorier om barns och ungas utveckling
- Likvärdiga möjligheter för alla barn
- Samarbete med barn och deras familjer
- Samverkan mellan myndigheter vid utredning och bedömning av insatser Identifiera resurser och svårigheter
- Insatser under utredningens gång
- Utredningen som utgångspunkt för planering och uppföljning av insatser
- Kunskap och beprövad erfarenhet
Barnahus i södra Kalmar län
Barnahus är en samverkan mellan kommunerna Kalmar, Borgholm, Mörbylånga, Mönsterås, Emmaboda, Nybro och Torsås samt Region Kalmar län, Åklagarkammaren i Kalmar och Polismyndigheten i Kalmar län.
Målgruppen är barn och ungdomar mellan 0 till och med 17 år som misstänks vara utsatta för våld i nära relationer, sexualbrott oavsett relation eller andra allvarliga brott.
Socialtjänst, polis, åklagare, barnkliniken och barn- och ungdomspsykiatrin arbetar tillsammans i gemensamma lokaler. Syftet är att barnet i en trygg och barnvänlig miljö skall vara i centrum för utredningsprocessen.