Rekryteringsmässa på Vågen, 6 mars Läs mer ›

Välkommen till sportlovsaktiviteter

Nu är sportlovsprogrammet här! Här finns något för alla, från hästpyssel till trolleri, teater och bollspel. Varmt välkommen!

Nu finns Kultur och fritids vårprogram att hämta på biblioteket eller i receptionen på kommunhuset. Barnteater, föreläsningar, författarbesök, trädgårdslördag och mycket mer!

För mer information se evenemangskalendern eller bibliotekets hemsida.

Som du ser har kommunens hemsida fått ett helt nytt utseende och upplägg!
Nu kan du använda den på alla de olika plattformar som finns: telefon, platta eller dator.

Kommunen får också en helt ny turistportal med fokus på evenemang, se och göra, mat och boende.

Under en övergångsperiod kan sidan uppfattas som stökig. Vi ber om överseende med detta.

Kommunen vill gärna ha in synpunkter om ni uppfattar något som felaktigt. Då går det bra att maila till kommunikationsansvarig: sylvia.asklof@torsas.se eller samordnaren för turism och inflyttning: emma.mosessonohr@torsas.se.

Ett enigt arbetsutskott föreslår fullmäktige att Torsås kommun bör äga hela affären kring infrastruktur och drift av ett kommunalt fibernät.
Efter beslut i fullmäktige kan projekteringen komma igång med byggstart vid halvårsskiftet 2020 och färdigställas hösten 2023.
I och med detta kan Torsås kommun erbjuda invånare och företag en säker tillgång till fiber i hela kommunen.

– Det har tagit fyra år, men nu är vi äntligen i mål, säger Håkan Petersson, kommunchef.

– Speciellt bra känns det att arbetsutskottet var eniga i beslutet, menar kommunstyrelsens ordförande Henrik Nilsson Bokor (S).

Torsås kommun har tidigare förhandlat med både IP-Only och Telia för att kunna få en utbyggnad tillstånd på marknadsmässiga villkor.
Efter att båda aktörerna har valt att hoppa av har kommunen istället utrett möjligheterna att äga hela affären själv, för att kunna säkerställa att varje kommuninvånare får tillgång till fiber. Genom ett stabilt bredband stärks demokratin genom att avstånd till service, handel, utbildning och arbeteminskar.

För utbyggnad av fiber i Torsås kommun beräknas kommunen behöva låna upp till 100 miljoner kronor fram till 2023.

Ett enigt arbetsutskott föreslår fullmäktige att Torsås kommun bör äga hela affären kring infrastruktur och drift av ett kommunalt fibernät.
Efter beslut i fullmäktige kan projekteringen komma igång med byggstart vid halvårsskiftet 2020 och färdigställas hösten 2023.

Varmt välkomna för att ta del av de nya, fina och fräscha lokalerna! Invigningen hålls fredagen den 15 november mellan klockan 13.30 och 16.00.
13.30: Invigningsceremoni med bandklippning och musik av Ann Milesson.
13:30-16:00: Vi bjuder på kaffe och tårta i matsalen med underhållning från kulturskolan.
14:00: Trollkarlen Fredrik Karlsson kommer och trollar för alla barn i gymnastiksalen.
Varmt välkomna att titta på våra fina lokaler och ta del av en härlig höstutställning av skolbarn och förskolebarn!

I oktober är det åter dags för Torsås marknad. I år är det Lions Club Torsås som står för arrangemanget. Marknadsgeneral är Sven-Erik Bogren.

Sven-Erik har varit medlem i Lions i 22 år och ansvarig för Gullabo marknad de senaste fem åren. Kommunstyrelsens ordförande i Torsås kommun, Henrik Nilsson Bokor, är mycket glad för det nya samarbetet.
– Vi är jätteglada att vi har hittat en lokal och erfaren samarbetspartner som kan stå för det här arrangemanget. Det gör oss trygga för framtiden, säger Henrik Nilsson Bokor.
Sven-Erik Bogren uttrycker också sin glädje.
– Det är en fjäder i hatten för Lions att kommunen frågar oss om att arrangera den här marknaden. Vi har ju erfarenhet sedan tidigare och kan utveckla marknaden inför framtiden, menar Sven-Erik Bogren.
Torsås marknad arrangeras den 25 oktober och brukar samla ungefär 150 knallar från hela Sverige. Om man vill anmäla sig för att vara med på marknaden kan man ringa marknadsgeneralen, eller skicka e-post till torsasmarknad@telia.com
För mer information: Sven-Erik Bogren, 072-215 86 15

Under onsdagen var Sveriges FN-förbund på besök i Torsås för att träffa tjänstemän och politiker och prata om de globala målen, Agenda 2030.
FN:s Agenda 2030 för hållbar utveckling handlar om hur världen tillsammans ska nå fram till ett antal globala mål. Arbetet med Agenda 2030 syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, och säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser.

Malin Åberg-Aas från FN:n-förbundet i Sverige var under onsdagen på besök i Torsås. Hon höll en grundkurs för politiker och tjänstemän, informerade om de globala målen, och hur situationen i världen just nu ser ut inom de olika områdena. En stafettpinne lämnades över från FN till Torsås kommun för att arbeta vidare för att uppnå målen inom Agenda 2030.

De globala målen som FN har satt upp dem är:
1.Ingen fattigdom
2.Ingen hunger
3.Hälsa och välbefinnande
4.God utbildning för alla
5.Jämställdhet
6.Rent vatten och sanitet
7.Hållbar energi för alla
8.Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
10.Minskad ojämlikhet
11.Hållbara städer och samhällen
12.Hållbar konsumtion och produktion
13.Bekämpa klimatförändringarna
14.Hav och marina resurser
15.Ekosystem och biologisk mångfald
16.Fredliga och inkluderande samhällen
17.Genomförande och globalt partnerskap.

Läs gärna mer om målen här.
Läs mer om Agenda 2030 på regeringens hemsida.

Du har väl inte missat att Kultur för seniorer är tillbaka, även denna höst?
Varmt välkommen!
8 oktober
I brunbjörnens rike – en resa till finska björnmarker
Christer Granberg tar dig med på en resa till brunbjörnens rike. En lättsam historia, om att göra en resa till finsk-ryska gränsen för att fotografera björn. Lär dig fakta om björnen och upplev spänningen med att komma nära dessa storvuxna muskelpaket. Tid och plats: Mariahemmets matsal kl. 10.00.

 

22 oktober
Bio – ”Marianne & Leonard: Words of Love” En kärlekshistoria mellan Leonard Cohen och hans norska musa Marianne Ihlen. Deras kärlek drev Leonard att utvecklas till en framgångsrik musiker. Pris: 80 kr. Tid och plats: Centrumbion i Torsås kl. 14.00.

 

12 november
25 år med radion – ett helt liv med musiken Radioprofilen Lennart Palm bjuder på berättelser och minnen och ger musikaliska smakprov. Tid och plats: Mariahemmets matsal kl. 10.00.

 

10 december
Advent och julsånger med Mats Alexandersson Tid och plats: Mariahemmets matsal kl. 10.00.

Stort tack för hållbarhetsveckan, Livskraft från hav till skog!

Torsås kommun vill tacka alla som varit med och göra hållbarhetsveckan – Livskraft från hav till skog – till en trevlig upplevelse på många olika plan.

Tack till alla er som ställde upp med olika idéer och arrangemang samt alla besökare som kom under veckan. Vi hörs inför nästa års hållbarhetsvecka, vecka 38 år 2020.