Viktig information till föräldrar inför Valborg

Hej alla vårdnadshavare och föräldrar, här kommer viktig information från Torsås kommun tillsammans med kommunpolisen.

Valborg är en tid för glädje och gemenskap, men tyvärr också en kväll då alkohol och nikotinprodukter (snus, cigaretter och vejp) men även narkotika förekommer bland unga. Vi ser att både mellanstadie- och högstadieelever ibland får tag i alkohol, tobak, vejp och i vissa fall även narkotika, bland annat via falska digitala ID och kontakter på nätet.

Vi vill därför påminna er föräldrar att ha lite extra koll – på era barns mobilanvändning och vad de planerar under kvällen. Sociala medier som Snapchat används ofta för att sälja alkohol och andra otillåtna produkter, och Swish kan vara ett betalningssätt.

Visa intresse, ställ frågor och hjälp era barn att göra kloka val.

Tillsammans skapar vi en trygg Valborg!

Tips på vad du som förälder kan göra:

  • våga prata om alkohol. Det är aldrig fånigt att vara omtänksam eller prata om sina känslor med sitt barn. Om du är orolig, berätta varför du där det.
  • var tydlig och sätt gränser. Ju tydligare du visar vad du förväntar dig, desto enklare är det för tonåringen att själv ta ställning eller göra något som du bestämt.
  • våga säg nej. Bjud inte på alkohol och köp inte ut. Forskning visar att de tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer.
  • ta hjälp av andra föräldrar. Det kan vara skönt att veta vad som gäller i andra familjer när argumentet ”alla andra får” dyker upp i diskussionerna med din tonåring.

Kontaktuppgifter:

Polis: telefonnummer 114 14 eller tipsa via polisens hemsida

Socialtjänst (helgfria dagar): 010 – 35 33 100 eller digitalt via kommunens e-tjänst

Socialjour/ sydostjouren (kvällstid och helger): 020- 45 39 00

Skolkurator (dagtid skoldagar): 072-3715614

Ungdomssupporten: 010 – 35 33 134, 010 – 35 33 135

I morgon fredag, 25/4 klockan 13-15, är alla barn och ungdomar i årskurs 1–6 välkomna till Torsås sporthall där Ungdomssupporten håller öppet för valfria aktiviteter. Ingen föranmälan krävs.

Vid frågor kontakta Ungdomssupporten, telefon 010-35 33 134 / 010-35 33 135.

Telefon SMS: 070-259 69 62

Påsken är en tid för gemenskap. Men det är också en tid som kan kännas utmanande för många. Känslor av ensamhet, oro, våld i hemmet, psykisk ohälsa eller missbruk kan förstärkas under högtiderna. Vi vill därför påminna om att det alltid finns hjälp och stöd att få – oavsett situation.

Ingen ska behöva känna sig ensam

Om du mår dåligt eller känner oro, kom ihåg att du inte är ensam. Det finns alltid någon som lyssnar och vill hjälpa dig. Att våga sträcka ut en hand kan vara svårt, men det kan också vara början på en förändring.

Därför är det viktigt vi under påsken visar omtanke. Om du märker att någon i din närhet mår dåligt, våga fråga hur de har det. Ett enkelt “hur mår du?” kan göra en större skillnad än du tror.

Viktiga nummer dit du kan vända dig

Vi har samlat kontaktuppgifter till stödlinjer och organisationer som kan hjälpa dig eller någon du bryr dig om:

  • Socialjour – Sydostjour: 020-45 39 00
  • Jourhavande präst: 112 (be att få prata med präst)
  • Självmordslinjen: 901 01
  • Äldrelinjen: 020-22 22 33
  • Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50
  • Anonyma alkoholister: 08-720 38 42
  • Anonyma narkomaner: 077-113 80 00
  • Anhöriglinjen: 0200-239 500
  • Föräldralinjen: 020-85 20 00
  • Välj att sluta – en nationell stödlinje för personer som utövar våld i nära relationer: 020-555 666
  • Droghjälpen: 020-919191
  • Ätstörningslinjen: 020-208019
  • Jourhavande medmänniska: 08-7021680
  • Alkohollinjen: 020-844448
  • Polis, ambulans, räddningstjänst: Akut 112, annars 114 14.

För dig under 18 år

Om du är under 18 år och behöver någon att prata med, kan du alltid vända dig till BRIS. De finns tillgängliga dygnet runt på 116 111. Du kan även chatta med en kurator på bris.se – helt anonymt och kostnadsfritt.

Vi önskar en trygg påsk för alla

Tveka inte att ta kontakt om du eller någon i din närhet behöver hjälp. Tillsammans kan vi skapa ett tryggare och mer hoppfull påsk.

Vi önskar er alla en trevlig påsk!

Idag lanserar vi, i samarbete med Region Kalmar län och länets övriga kommuner, Smorgasbord of Scandinavia – ett nytt sätt att samla och lyfta fram länets alla styrkor och möjligheter.

Alla vi som bor och verkar i Kalmar län har allt att vinna på att fler personer och företag flyttar till länet. Fler grannar betyder en mer levande landsbygd, lättare för företag att hitta rätt kompetens och fler arbetstillfällen.

Detta nya sätt att marknadsföra Kalmar län är den del av vår gemensamma nysatsning på etableringar, investeringar och ökad inflyttning till Kalmar län. Vi vill helt enkelt att fler får möjlighet att upptäcka alla de smaker som Kalmar län har att erbjuda – för både företag och besökare.

Länk till smorgasbordofscandinavia.se 

Polisen bjuder in till informationskväll för föräldrar med barn i årskurs 4–9 i Torsås kommun.

Datum: 8 april 2025
Klockan: Kaffemingel 17–18 och föreläsning 18–20
Lokal: Centrumbion i Torsås
Anmälan: foralderitorsas@polisen.se

Kaffemingel tillsammans med andra samhällsaktörer, till exempel skola, socialtjänst, fritid och kommun.
Vi kommer prata om hur vi föräldrar kan hjälpa våra barn att navigera rätt under ungdomsåren.

Vi kommer att ta upp ämnen som:

  • Trafik
  • Narkotika
  • Ung på nätet
  • Rekrytering av unga in i kriminalitet
  • Varningstecken

Varmt välkomna önskar områdespolisen lokalpolisområde Nybro!

Torsås kommun startar skolsocialt team – en samordnad satsning för ökad skolnärvaro

Från och med april 2025 startar ett skolsocialt team i Torsås kommun. Satsningen är ett samarbete mellan skola och socialtjänst och syftar till att ge tidigt stöd till elever med problematisk skolfrånvaro. Målet är att förebygga ogynnsam utveckling hos barn och unga och säkerställa att fler elever får en fungerande skolgång.

Att unga går i skolan och klarar sina studier är en av de viktigaste faktorerna för att skapa en trygg framtid. Därför satsar kommunen nu på samordnade insatser för att identifiera och stödja elever i tid. Teamet kommer att bestå av personal från både skolan och socialtjänsten och arbeta nära elever, vårdnadshavare och skolpersonal för att hitta lösningar som fungerar i praktiken.

– Det är oerhört roligt att vi nu kommer igång med tidiga samordnade insatser för barn och unga. Nu skapar vi möjligheter att arbeta tillsammans för elevernas bästa och tidigt ge hjälp och stöd, säger Malin Schelin, projektledare.

Skolsociala team är en statligt finansierad satsning med syfte att förebygga skolfrånvaro och stärka elevens förutsättningar att lyckas i skolan. Det skolsociala teamet är ett projekt, med målet att på sikt integrera arbetssättet i kommunens ordinarie verksamhet.

– Det känns viktigt att vi nu kan komma in i ett tidigt skede och arbeta samordnat så att ingen ska falla mellan stolarna. Vårt fokus är att lyssna till elevens behov och finnas som en länk mellan skola och familj, säger Alma Alic, skolkurator.

Initiativet är en del av kommunens långsiktiga arbete med att ställa om socialtjänsten utifrån den nya Socialtjänstlagen, där tidiga och samordnade insatser blir en viktig del av framtidens socialtjänst.

Till sidan för skolsocialt team

För mer information, kontakta:
Malin Schelin, projektledare
E-post: malin.schelin@torsas.se

Till dig som har barn i Torsås kommuns förskolor och skolor: Vi behöver ha din hjälp! Din åsikt är viktig för att vi ska kunna utveckla vår verksamhet. Därför ber vi dig som är vårdnadshavare med barn i Torsås kommuns förskolor och skolor att dela med dig av din upplevelse av vår verksamhet.

I dagarna kommer du att få en länk till en enkät med frågor om förskolan och skolan. Skolenkäten skickas till din mejladress, förskoleenkäten skickas ut via Quiculum.

Tack för att du tar dig tid att hjälpa oss!

Torsås kommun kommer i år att kunna erbjuda ungdomar skrivna i kommunen, födda år 2008 och 2009 kommunala feriearbeten.

I din ansökan är det viktigt att du skriver/bifogar ett personligt brev där du berättar lite om dig själv. Om inte detta ingår i din ansökan eller om du inte besvarade frågorna i enkäten tillräckligt utförligt har vi inte möjlighet att behandla din ansökan.

I år finns det möjlighet att söka feriearbete som skribent för projektet Skrivsommar. Under vecka 31-33 får du utveckla ditt skrivande genom kreativa övningar, inspirerande författarmöten och studiebesök. Uppgiften blir sedan att skriva en text i valfri genre som ska kunna publiceras i en bok. Om du är intresserad av Skrivsommar behöver du ange det i din ansökan. Det finns ett begränsat antal platser så sök inte bara detta skrivprojekt.
För mer information: https://byteatern.se/skrivsommar-2025/

Skulle du få erbjudande om feriearbete/sommarjobb i en annan organisation ber vi dig lämna återbud till feriearbetet hos oss och lämnar därmed platsen till någon annan.

Vid eventuella frågor är du välkommen att kontakta oss på mailadress: ungdomsjobb@torsas.se

Mer information och sök jobb: Feriearbetande skolungdom

Under vecka 9 uppgraderar vi kommunens växelsystem, vilket kan påverka möjligheten att nå oss via telefon. Uppgraderingen och eventuella störningar gäller även Torsnet och TBAB.

När sker arbetet?

Onsdag den 26 februari, kl. 12.00–13.00. Vid eventuella oförutsedda problem kan störningar pågå i upp till fyra timmar.

Hur påverkas telefonin?

  • Pågående samtal kan brytas. Vänta några minuter och försök igen.
  • Inkommande samtal till direktnummer kan påverkas. Vänta en stund och försök på nytt.

Vid frågor, kontakta Servicecenter på 010-35 33 100.

Tack för er förståelse!

Den årliga, internationella uppmärksamhetsveckan ”Spela Roll” är i full gång! Kampanjen handlar om att uppmärksamma situationen för barn och unga som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket alkohol. ”Spela Roll” infaller alltid samma vecka som Alla Hjärtans Dag. I år infaller veckan 10-16 februari.

Syftet med ”Spela Roll” är att sprida kunskap och väcka samtal om hur barn och unga kan påverkas av att växa upp med någon som dricker för mycket alkohol. Målet med kampanjen är att öka medvetenheten och förståelsen för barnens situation samt hur omgivningen kan spela roll och agera för barnens bästa.

Ungdomssupporten kommer under veckan, på sin Instagram, dela information och tips på hur Du kan spela roll för barn och unga i din omgivning. Här nedan finner du några samlade tips på hur Du kan spela roll.

 

Integritetsöversikt

Den här webbsidan har ett analysverktyg som spårar dig som användare men utan att lagra personuppgifter. Verktyget skickar inte vidare uppgifter till 3e-part och vi anonymiserar din data och din IP-adress.