Hållbarhetsveckan är här!

Välkommen till mässa och olika arrangemang i Torsås kommun. 16-24/9 anordnas hållbarhetsveckan

  • Lördagsöppet på Vågen! 16 september mellan kl. 10-13. Möjlighet till fika.
  • Hållbarhetsmässa 18 september kl 15-18. Kommunen flyttar ut och finns under tre timmar på Badudden i Bergkvara för att samtala och visa upp våra verksamheter: Bland annat hålls guidade visningar av reningsverket och av blomsterängen, skolköken bjuder på smakprover, fritidsbanken, biblioteket, Socialförvaltningen finns på plats, samt Kretslopp Sydost.
  • Avloppsmässa: Äger du ett enskilt avlopp och behöver uppdatera det? Kom och känn på olika avloppslösningar och diskutera med entreprenörer, leverantörer och med oss på Bygg-och miljöförvaltnigen. Samma tid och plats som ovan.
  • Näringslivsdagen: Utveckling – möjligheter – hållbart företagande i Torsås kommun. Fredagen 22 sept kl. 11-14.
  • En mängd evenemang. Hitta alla på Visit Torsås under rubriken Hållbarhetsveckan: Till Visit Torsås

Ett utskick med information görs till alla hushåll under vecka 37.

Karta, Platser Och Deltagare för Avlopps- och Hållbarhetsmässan på Badudden

Välkomna!

 

I sommar har F-2 fått nya lokaler i Torsås. Här samsas eleverna i nyrenoverade lokaler med läshörna, interaktiva skärmar, spel och kreativitet.
Några av bilderna kan du se nedan!

Bibliotekets höstprogram är här – fullspäckat med aktiviteter för barn, unga och vuxna.

Ladda ner programmen som pdf-filer så missar du inget.

Till sidan för bibliotekets program

Kommunfullmäktige sammanträder den 11 september, kl 18.00, Folkets hus i Torsås.

KF Kallelse 230911

Söndagen den 10 september anordnar Fritidsbanken den årliga Pep-dagen. På Sahara aktivitetsområde kommer då ett antal föreningar, verksamheter och engagerade privatpersoner att inspirera allmänheten till en aktiv fritid där
rörelseglädje står i fokus.

Pep-dagen arrangeras för andra gången i Torsås kommun, men har funnits längre i Sverige.

– Vi ser fram emot dagen och tycker att konceptet är otroligt viktigt, speciellt i ett samhälle där vi behöver fokusera på vår fysiska och psykiska hälsa, säger Åsa Svensson, ansvarig på Fritidsbanken.
– Vi är väldigt tacksamma att så många engagerade delar vår uppfattning och är på plats för att ge besökarna en möjlighet att hitta sin egen rörelseglädje, säger Åsa.
– I dagsläget är åtta föreningar och verksamheter anmälda, men mest troligt blir det fler medverkande.

I år sammanfaller Pep-dagen med den suicidpreventiva dagen, något som också uppmärksammas. Rörelseglädje och en aktiv fritid är några av åtgärderna vi kan göra för att minska den psykiska ohälsan i samhället.

Kommunstyrelsens ordförande Henrik Nilsson Bokor håller ett tal på temat innan Pep-dagen invigs.

Pep-dagen inleds med tal och kick-off kl. 11.00. Dagen avslutas kl. 13.30. Allmänheten är varmt välkomna!
Affisch Pep Dagen 2023

Upplever du några problem där du bor? Känner du dig trygg när du rör dig ute på kvällarna? Bland annat detta kommer polisen tillsammans med kommunerna i polisregion Syd att undersöka i den årliga lokala trygghetsmätningen.

I dagarna kommer 82 800 personer mellan 16 och 85 år, boende i polisregion Syd, att få brev av polisen och sin kommun. Det är nämligen dags för den årliga trygghetsmätningen där slumpmässigt utvalda invånare har chans att berätta om sina upplevelser och påverka polisens och kommunens kommande arbete.

– Om du är en av dem som fått en enkät hemskickad hoppas vi att du tar dig tid att svara. Det är viktigt för oss att många svarar. Resultatet är ett av de viktigaste underlagen vi har för att prioritera och förebygga problem och brott i samverkan mellan polis, kommun och andra parter, säger Mats Trulsson, ansvarig för trygghetsmätningarna i polisregion Syd.

Man kan välja mellan att svara på pappersenkäten eller digitalt. Digitalt går det att svara på fem olika språk. Svaren är anonyma men registreras uppdelat på olika områden i kommunen för att ändå ge en så noggrann bild av erfarenheterna som möjligt.

För att polis och kommun ska få bättre kunskap om hur medborgarna ser på sin boendemiljö ställs frågor också om den.

– Vi vill till exempel veta hur medborgarna upplever eventuella problem där de bor, om de har varit utsatta för brott eller inte under det senaste året, om de är oroliga för att utsättas för brott och även om de känner sig trygga i sitt bostadsområde på kvällarna, säger Mats Trulsson.

I slutet av enkäten ställs också några frågor om polisens lokala verksamhet.

En lokal trygghetsmätning görs årligen i polisregionen och dess kommuner sedan flera år tillbaka. I Torsås kommun kommer cirka 600 personer att få enkäten hemskickad. Resultatet presenteras senare under hösten.

Vid frågor om undersökningen: kontakta Mats Trulsson, ansvarig för trygghetsmätningarna i polisregion Syd, på telefon 010-56 20 200.

Läs mer: Resultat Trygghetsmätning 2022 (extern sida)

Att vara förälder kan vara roligt och enkelt, men också svårt och stressande.
Den 20/9 startar en föräldrakurs för dig som vill ha mer kunskap och inspiration som förälder.
Den hjälper dig att bygga positiv och en nära relation till ditt barn.

Läs mer om kursen via länken nedan:
Inbjudan till utbildning

Du får bland annat kunskap om…

  • Hur man stärker barns mod, självkänsla och ansvarskänsla.
  • Verktyg som gör vardagen mer hanterbar.
  • Hur man lär sig förstå barns behov och beteende

När, var och hur?

NÄR: Höstens föräldrakurs startar onsdagen den 20 september kl 17.00-20.00.
Därefter: 27/9, 4/10, 11/10, 18/10, 25/10.. Samtliga datum gäller tiden 17.00-20.00.
VAR: På Torsås Familjecentral. Allfargatan 38.
VEM: Alla kommunens föräldrar som har barn mellan 4 och 12 år.
HUR: Kursen omfattar sex tillfällen och är kostnadsfri. Högst 12 deltagare.

För mer information maila: carina.johansson2@torsas.se eller lisa.kindblom@torsas.se. Om ni önskar att bli uppringda skriv mobilnummer i mailet.

Läsåret börjar för eleverna i grundskola och anpassad grundskola onsdagen den 23 augusti 2023 enligt följande:

Torskolan F-6      kl 08.00

Torskolan 7-9      kl 08.00

Gullabo skola      kl 08.20

Bergkvara skola  kl 08.00

Söderåkra skola  kl 08.15

Frejaskolan          kl 08.00

Torskolan 7-9 samlas utanför Torskolans huvudentré.

Övriga klasser samlas i respektive klassrum.

Frågor om tidtabell, hållplatser etc. för skolskjutsarna ställs till KLT:s trafikupplysning på tel: 010-21 21 000.

 

Under onsdagen träffades Torskolans personal för att ha en genomgång kring det som Polisen brukar kalla PDV, pågående dödligt våld, i skolans lokaler.

–          Man ska inte vara orolig, risken är väldigt liten, men vi måste vara mentalt förberedda för den här typen av situationer, säger Thomas Simonsson, säkerhetssamordnare i Torsås kommun.

Utbildningen med skolpersonalen bestod av flera moment. Joakim Andrén, kommunpolis i Torsås, höll först en presentation kring våld i offentliga lokaler. Han visade även filmer hur man bäst kan skydda sig om något händer. Senare under dagen fick personalen arbeta genom ett övningsscenario.

–          Joakim och jag pratade redan i våras om behovet av det här, säger Thomas Simonsson. Det är bra att vi är i gång nu, det känns angeläget.

I 80 procent av fallen där det skett våld i offentliga lokaler har minst en person fått indikationer i förhand på att något ska hända, och i hela 60 procent handlar det om två personer eller fler.

–          Polisen kan skapa sig en bild av en händelse genom att så många som möjligt anmäler när man har sett eller upplevt något misstänkt. Det kan man göra både genom att ringa och genom att anmäla via Polisens hemsida. Jag kan inte nog betona hur viktigt det är, säger Joakim Andrén.

Under onsdagen utbildades ungefär 50 personer, vilka alla jobbar på Torskolans högstadium, i PDV. I Torsås kommun ska alla skolor och all personal gå igenom utbildningen i närtid.

Se en av filmerna som Joakim visade, här nedan.

Fly – sök skydd – larma – YouTube (extern länk)

Varje år vecka 38 (16-24 september i år) har kommunen sin egen hållbarhetsvecka. Kommunen arbetar tillsammans med föreningar för att skapa intressanta evenemang på temat. Alla evenemang finns att hitta på Visit Torsås, under fliken Hållbarhet. Listan förändrar sig hela tiden, så håll utkik!

Det är sjätte året kommunen arrangerar sin hållbarhetsvecka. Näringslivsdagen är en del i den veckan.

Tryckt program skickas ut till alla kommunens hushåll under vecka 37.

Till Visit Torsås