Lägre vattennivå i Vallmansgöl över påsk – för att underlätta för lekvandrande fisk
Under påskhelgen kommer kommunen att lämna en av dammluckorna nedströms Vallmansgöl öppen. Det innebär att vattennivån i gölen kan vara något lägre än vanligt. Åtgärden görs för att ge lekvandrande fisk möjlighet att ta sig tillbaka efter att ha simmat upp för att leka.
Kommunen har möjlighet att reglera vattennivån i gölen genom att justera dammluckorna. När en eller flera luckor tas bort, sänks vattennivån.
I videoklippet nedan syns hur stora mängder fisk samlas ovanför dammen. Fisken skyggar och simmar snabbt iväg när de upptäcker kameramannen – ett tydligt tecken på att de fortfarande befinner sig i området.
Idag lanserar vi, i samarbete med Region Kalmar län och länets övriga kommuner, Smorgasbord of Scandinavia – ett nytt sätt att samla och lyfta fram länets alla styrkor och möjligheter.
Alla vi som bor och verkar i Kalmar län har allt att vinna på att fler personer och företag flyttar till länet. Fler grannar betyder en mer levande landsbygd, lättare för företag att hitta rätt kompetens och fler arbetstillfällen.
Detta nya sätt att marknadsföra Kalmar län är den del av vår gemensamma nysatsning på etableringar, investeringar och ökad inflyttning till Kalmar län. Vi vill helt enkelt att fler får möjlighet att upptäcka alla de smaker som Kalmar län har att erbjuda – för både företag och besökare.
Länk till smorgasbordofscandinavia.se
Dags att nominera till Torsås kommuns miljöpris 2025!
Känner du någon i din omgivning som värnat lite extra för miljön och bidragit till en miljömässigt hållbar utveckling i Torsås kommun? Från 1:a april till 30:e april har du möjlighet att vara med och nominera personer, företag, föreningar mm till årets miljöpristagare.
Syftet med miljöpriset är att ge uppmärksamhet åt de som aktivt verkar för en god miljö i Torsås kommun. Priset ska främja och visa uppskattning åt insatser och goda exempel inom naturvård, vattenvård, miljöskydd eller minskad klimatpåverkan i Torsås kommun.
Årets pris uppgår till 10 000 kronor och kan delas mellan flera pristagare.
Priset tilldelas enskild person, grupp, förening, organisation, företag eller liknande som är verksam i kommunen som geografiskt område.
Nomineringen skickas in enligt nedan alternativ med en motivering till varför nominerad person, företag, förening mm borde få pris.
Nomineringen skickas sedan via post eller e-post till:
Torsås kommun, Bygg- och miljöförvaltningen
Box 503, 385 25, Torsås
byggomiljo@torsas.se
Pristagare utses av bygg- och miljönämnden och beslutet kan inte överklagas.
Imorgon startar besiktningar i Bergkvara hamn, där dykare kommer att arbeta under de kommande dagarna.
Arbetet kan medföra viss aktivitet i området, och vi ber alla att visa hänsyn.
Tack för er förståelse!
Klipp häcken
Bygg- och miljöförvaltningen vill påminna om att har du buskar eller träd som sträcker sig över gatan eller gångbana bör du se till att det finns fri höjd för trafikanterna.
Mer information finns på länk: Torsås kommun
Boverkets nya byggregler
Boverket har tagit fram nya byggregler som gäller från och med 1 juli 2025.
Bygg- och konstruktionsregler, BBR och EKS ersätts med nya grundförfattningar.
Under 2025 kommer det även ske förändringar inom plan- och bygglagen.
Boverkets nya byggregler (i PBL kunskapsbanken)
Regler för laddning av elfordon
Retroaktiva krav för vissa befintliga byggnader
Utöver kraven vid ny- och ombyggnad ställs i vissa fall retroaktiva krav. Dessa krav omfattar befintliga byggnader även om några andra åtgärder inte vidtas och ska vara uppfyllda senast den 1 januari 2025.
De retroaktiva kraven innebär följande:
- Byggnader som inte är bostadshus och som har fler än 20 parkeringsplatser i byggnaden eller på tomten ska ha minst en laddningspunkt för elfordon.
Följande undantag finns: - Byggnader för vilka energi inte används för att påverka inomhusklimatet.
- Byggnader som ägs och används av ideella organisationer eller trossamfund
- Byggnader som är avsedda för totalförsvaret eller annars är av betydelse för Sveriges säkerhet.
Bygg- och miljönämnden ska ha tillsyn för att plan- och byggförordningen följs.
Laddning av elfordon – PBL kunskapsbanken – Boverket
Individuell mätning och debitering (IMD)
I de flerbostadshus som har sämst energiprestanda, som överstiger 200 kilowattimmar per kvadratmeter och år ska en mätare för mätning av den energi som används installeras för att minska energianvändningen av uppvärmning och varmvatten.
I korthet ska IMD installeras i följande situationer. (Boverkets byggregler)
- IMD värme i de flerbostadshus som har sämst energiprestanda. I dessa byggnader är sannolikheten störst att en energibesparing som följd av sänkt innetemperatur ska uppväga de kostnader som installation av IMD värme medför
- IMD tappvarmvatten i befintliga flerbostadshus vid en ombyggnad där det sker en väsentlig ändring av befintliga installationer för tappvarmvatten för hushållsbruk eller en väsentlig ändring av befintligt system.
- IMD tappvarmvatten i alla nya flerbostadshus
Individuell mätning och debitering av uppvärmning och tappvarmvatten IMD – Boverket
Vi vill uppmärksamma våra invånare på att vi har haft återkommande problem med att kompostmaterial läggs på kommunal mark, ofta i närheten av privata fastigheter. Vi vill därför påminna om att det inte är tillåtet att dumpa något avfall, inklusive trädgårdsavfall och kompost, på kommunens mark.
Allt avfall ska sorteras och lämnas till återvinningsstationer eller hanteras enligt gällande regler. För trädgårdsavfall finns särskilda insamlingsplatser och alternativ för hämtning, läs mer här.
På senare tid har Lövplattmasken upptäckts i trädgårdskrukväxter som konsumenter köper från plantskolor i Sverige och framför allt i krukor som importerats. Lövplattmask är en invasiv art och som äter daggmaskar, snäckor och sniglar, vilket kan skada ekosystemet och påverka jordbruket negativt. För att förhindra spridningen av Lövplattsmask är det därför viktigt att vara noggranna med vad som läggs i den privata komposten och att växter som innehar lövplattmask hanteras enligt råden nedan.
Råd till allmänheten
För att undvika att plattmasken sprids behöver vi allmänhetens hjälp. Undersök inköpta plantor, rapportera eventuella fynd (länk till: www.invasivaarter.nu) och förstör sedan ägg och maskar.
- Finns det ägg i jorden? Äggen är 0,5 cm stora och från en början klarröda men mörknar och övergår till mörkbruna efter några dagar. (kan lätt förväxlas med gödningskulor, oftast gula).
- Finns det maskar i din plantering? Lättast är att ge sig ut med ficklampa när skymningen fallit. Då rör sig maskarna uppe på jordlagret, ofta gömda under löv.
- Så känner du igen lövplattmasken Obama nungara: Den är 5-8 cm lång och cirka 0,5 cm bred. Inhemska plattmaskar är mycket mindre. Färgen på ovansidan skiftar mellan beige och mörkt brun med svarta längsgående linjer. Undersidan är beige.
- Förstör ägg och maskar: Lägg plattmasken i en burk och lägg den i frysen i ett dygn. Eller lägg dem i en burk och häll kokande vatten över. Vi vet idag inte i hur stor utsträckning denna plattmask överlever att klippas itu, därför rekommenderar vi inte klipp som metod.
När ni köper krukväxter, ha som vana att kolla igenom krukan och rotsystemet efter levande maskar och ägg innan plantering!
Idag inleds arbete på Lionsleden mellan Bergkvara och Torsås. Arbetet omfattar utjämning av branter och en viss breddning av stigen som ansluter till leden i Bergkvara.
Under dagens och morgondagens arbete kan framkomligheten på leden vara begränsad.
Vi ber om förståelse för eventuella störningar och tackar för ert tålamod!
Polisen bjuder in till informationskväll för föräldrar med barn i årskurs 4–9 i Torsås kommun.
Datum: 8 april 2025
Klockan: Kaffemingel 17–18 och föreläsning 18–20
Lokal: Centrumbion i Torsås
Anmälan: foralderitorsas@polisen.se
Kaffemingel tillsammans med andra samhällsaktörer, till exempel skola, socialtjänst, fritid och kommun.
Vi kommer prata om hur vi föräldrar kan hjälpa våra barn att navigera rätt under ungdomsåren.
Vi kommer att ta upp ämnen som:
- Trafik
- Narkotika
- Ung på nätet
- Rekrytering av unga in i kriminalitet
- Varningstecken
Varmt välkomna önskar områdespolisen lokalpolisområde Nybro!
Under vecka 17 genomförs en transport av vindkraftsdelar till Kvilla vindkraftspark. Transporten, som är cirka 65 meter lång, kommer att färdas söderut på E22 och vid Bergkvara-krysset mot Torsås behöver ekipaget backa in på planen där den tidigare turistbyrån låg.
För att möjliggöra detta kommer parkeringen vid platsen att vara avstängd i några dagar. Information och skyltning kommer att sättas upp i god tid innan transporten.
Tillfällig nedsläckning av gatubelysning
Inför transporten kommer Kraftringen och Eon att behöva tillfälligt montera ned viss gatubelysning, vilken kommer att återställas efter transporten. Det innebär att gatubelysningen i Kvilla samhälle kommer att vara släckt under några veckors tid.
Vägarbeten längs transportsträckan
För att säkerställa att transporten kan passera kommer vissa sträckor mellan Kvilla samhälle och vindkraftsparken att breddas eller förstärkas.
Vi ber om förståelse för de tillfälliga störningarna och tackar för ert tålamod.
Hallagärde deponi börjar närmar sig slutskedet av sluttäckningen.
Under vecka12 kommer det förekomma en del tunga transporter av fyllnadsmassor.