För pedagogerPojke läser bok

Vi vill medverka till att barn/ungdomar får tillgång till böcker hemma, i förskolan, i grundskolan och blir vana biblioteksbesökare. Som pedagog är du en viktig länk i det arbetet.

Du och din klass är välkomna till biblioteket, kontakta oss och boka in en tid som passar.

När din klass ska fördjupa sig i ett något ämne, kan vi plocka ihop temalådor. Meddela oss senast två veckor före om vilket ämne ni ska arbeta med. Böckerna kan hämtas på något av våra bibliotek.

Det finns möjlighet att ha utställning på biblioteket om ni och era elever vill visa upp något som ni arbetat med i förskolan/skolan. Kontakta oss så hjälps vi åt för att hitta en bra plats för er utställning.

Biblioteket är till för alla, därför finns en äppelhylla där vi har olika media för barn med läs- eller funktionshinder, exempelvis bliss, bok och daisy, punktskrift, tecken som stöd.

Här följer några exempel på vad vi erbjuder:

Förskoleklassen bjuds in till biblioteket och barnen får sitt första lånekort.

Alla klasser i Bergkvara och Söderåkra erbjuds ett bokprat/år. På Torsås bibliotek har vi bokprat i mån av tid vid klassbesök. Skolbiblioteket ansvarar för bokpraten på Torskolan och Gullabo skola.

Ett Lässurrs-barn går i förskoleklass och får under några vårveckor ett tätt möte med en särskild bilderbok, dess författare och/eller illustratör och bokens innehåll. Det hela avslutas med stor Bokfest på biblioteket. Barnet får där sitt alldeles egna och signerade exemplar av den bok man jobbat med.

På världsbokdagen den 23 april besöker vi alla i år 3 och delar ut en bokcheck.

I år 5 får alla elever i kommunen besök av en författare. Detta arrangeras av Skolans kulturråd, där bland annat skolan och folkbiblioteket har representanter. Skolans kulturråd genomför även en årlig skrivartävling, öppen för alla elever i år 5. De 10 vinnande bidrag samlas till en bok och dessutom får vinnarna bokpriser.

I år 7 får samtliga elever en biblioteksvisning av skolbibliotekarien. Hon berättar hur det fungerar i skolbiblioteket, vilka regler som gäller och hur man hittar olika sorter böcker.

Senast uppdaterad 2017-05-22
 

Kontakt

Torsås folkbibliotek
Applerumsgatan 2
385 22 Torsås

Åsa Haglund
Tfn: 0486-333 75
E-post: asa.haglund@torsas.se

 

Sagostund

 Sagostund banner 
 
 

Tyck till om Kultur & Fritid

 Synpunkter & förslag, Kultur & Fritid 

Allfargatan 26, Box 503, 385 25 Torsås, Tfn 0486-331 00, Fax 0486-331 05, Orgnr 212000-0696, BG 642-3446, info@torsas.se