Risk för förseningar i hemtjänsten på grund av stökigt väder

SMHI har lämnat en gul varning rörande skyfallsliknande regn. Varningen gäller från imorgon onsdag klockan 12:00 till 23:00.
Under onsdagen 10 juli passerar en kallfront Torsås kommun med kraftiga regn- och åskskurar med risk för hagel, hårda vindbyar och kraftiga skurar. Det kan komma upp mot 46-60 mm regn varav stora mängder på kort tid.

Eftersom vädret kan påverka trafiksituationen innebär det att hemtjänst, samt annan tjänstgörande personal som färdas i trafiken, riskerar att bli försenade. Socialförvaltningen ber om överseende med detta på grund av vädersituationen. Har du frågor vänligen kontakta Torsås kommun.

Vinnaren i år är Hälso-och sjukvården för deras utbildning i orörlighetskomplikationer tilldelas kvalitetspriset 2024 med motiveringen: Genom att erbjuda utbildning till kommunens alla undersköterskor/vårdbiträde och därmed höja kompetensnivån inom detta område så ökar vårdkvaliteten i omsorgen och livskvaliteten hos dem vi finns till för

Även ett hedersomnämnande delades ut. Hedersomnämnandet i år går till Hälso-och sjukvårdens sjuksköterskor tilldelas socialnämndens hedersomnämnande 2024 med motiveringen: Deras arbete med att skapa ett metodrum där utbildningar sedan hålls för omsorgspersonal. Rätt kompetens på rätt plats är en viktig del i omställningen till Nära vård, som kommer öka kvaliteten inom omsorg och hälso-och sjukvård.

Ett varmt grattis till prismottagarna!

Vi följer upp senaste årens succé och anordnar en resa till Liseberg även i år. Den 15 augusti går bussen till Liseberg. All information om resan, tider och hur du anmäler dig finns här.

Arbetet med sluttäckning av deponin i Hallagärde kommer att påbörjas under vecka 32 och är planerat att slutföras under hösten.

Entreprenören kommer att kontakta de fastighetsägare som är närmast berörda av arbetet för mer information.

En ruta har gått sönder på padelbanan på Sahara i Torsås och går därför inte att boka fram tills glaset är bytt.

Vi återkommer när padelbanan går att boka igen.

Uppdatering:

Vi har lokaliserat läckan och vattnet har stängts av för att kunna åtgärda problemet. Dricksvatten går att hämta vid vår vattenkiosk på Västra Industrigatan (i kurvan vid återvinningsstationen).

Vi har en vattenläcka vid korsningen Karlskronavägen och Oxlehallsvägen i Torsås. Arbete med att laga läckan har påbörjats, brunt ofarligt vatten kan förekomma under tiden för lagningsarbetet. Vi uppdaterar sidan under dagen för mer information om eventuellt avstängning av vattnet. Tack för visad förståelse!

Med vänlig hälsning Torsnet

 

2024 års kulturpris tilldelades Per Johnson med motiveringen:

Per har varsamt iordningställt Widebergs trädgård i Gunnarstorp och har vid flera tillfällen på Nationaldagen, i samverkan med bland annat Söderåkra Hembygdsgille, arrangerat ”Öppen Trädgård” med utställningar, försäljning, musik och andra aktiviteter med fokus på lokal kultur. Per har även författat böcker som belyser intressant kulturhistoria i Torsås kommun.

Per skriver själv:

Jag har alltid fängslats av den lokala historien, egna minnen, berättelser jag hört, inspirerande miljöer, den fantastiska naturen, platser och människor. Det som varit helt eller nästan bortglömt, det som håller på att försvinna. Och det finns så mycket intressant historia att fördjupa sig i.

Widebergs Trädgård har alltid varit en magisk plats för mig under uppväxten. Upptäckten att min farfars far och John Wideberg var kusiner. Mötet och vänskapen i vuxen ålder med John Widebergs dotter Maj-Stina, länken till det förflutna. Skatten med John Widebergs hundratals glasplåtar i en gammal kakburk. Omöjligt att inte göra en bok av dem. ”Ett-a-tu-a-tre”( nu knäpper det till..), som Wideberg sa innan han tryckte på sin kamera. Sen, nyfikenheten på grannbyarna med sjöfarten, skepparhusen, bondeseglarna, gripande öden och vindlande släktled, ja, det blev nästa bok, ”Landet på sjösidan”.

Och så alla fotografier jag har stött på under åren. Vilka är det på bilderna? Men lika spännande vem som stod bakom kameran. Okända, anonyma, bortglömda, mest kvinnor. Nästan 100 år av kvinnliga fotografer i Torsås och Gökalund. Unikt och måste lyftas fram. Det blev boken ”Med stadig blick”.

Uppdatering 07.30 20/6

Vattenläckan är nu lagad.

 


Uppdatering 15.00 19/6

Vattenläckan är lokaliserad och arbetet med att laga den är påbörjad och kommer att fortgå i morgon torsdag (20 juni). Vi har ingen prognos för när läckan är lagad.

Förskole- och fritidsverksamheten fortsätter som planerat under torsdag (20 juni) och måndag (24 juni).

 


Uppdatering 08.00 19/6

Vattenläckan är lokaliserad till skolgården i Gullabo och reparationerna startar under dagen. Vi har just nu ingen prognos för när reparationerna förväntas bli klara. Därför återkommer vi med mer information under eftermiddagen om skolans verksamhet för morgondagen.

Förskole- och fritidsverksamheten fortsätter som planerat idag onsdag den 19 juni.

Levafestivalen har fått en ny programpunkt

Är du mellan 7-20 år och har en talang – då kan du anmäla dig till vår talangjakt.

Anmälan gör du här, dock senast 2 juli. Begränsat antal platser.

Om Levafestivalen

Levafestivalen är ett nytt evenemang i Torsås. Med mat, musik, konst och lokala produkter anordnas en folkfest för alla åldrar och sinnen. Vi vill med festivalen visa upp våra företag- stora som små, föreningar och utbud för besökare och invånare. Läs mer om Levafestivalen här.

När:  21 september 2024
Var: på Ödet, Ekbacken och Sahara
Arrangör: Torsås kommun och Torsås handel och service

Det har under de senaste åren förekommit allvarliga svampförgiftningar bland personer som inte har svenska som modersmål. För att minska risken för att fler ska plocka och äta giftiga svampar har Giftinformationscentralen tagit fram information om giftiga svampar till personer som inte har svenska som modersmål.

Här kan finns det broschyrer på flera olika språk att läsa eller ladda ned (extern länk): Giftinformationscentralen