Barn- och ungdomspanelen möts för fjärde gången

Igår samlades kommunens barn- och ungdomspanel för sitt andra möte i år. På agendan stod flera viktiga frågor som rör elevernas vardag och trivsel. Bland annat lyftes det om vi ska skapa ett ”Ungnytt” – en digital startsida på elevernas datorer. Här ska elever kunna ta del av aktuella nyheter, information om kommande aktiviteter och viktiga kontaktuppgifter som riktar sig till dem.

Under mötet gjordes även en enklare utvärdering av sommarens Summer Camp, där panelen diskuterade hur evenemanget kan utvecklas inför nästa år. Ändringar i upplägget och nya idéer för att förbättra Summer Camp stod i fokus. Dessutom presenterades planerna för det kommande höstlovsprogrammet och den årliga aktiviteten ”Marknadsröj.”

Ett viktigt inslag under mötet var besöket av kommunens säkerhetssamordnare Thomas Simonsson, som pratade om trygghet i skolmiljön. Panelen delade med sig av insikter och förslag på hur skolmiljön kan bli mer trygg och trivsam för alla elever.

Folkhälsa var också ett ämne som engagerade panelen. Utifrån resultat från LUPP-enkäten, som bland annat åttondeklassare svarat på, diskuterades hur ungdomars hälsa har förändrats över tid och vilka faktorer som påverkar deras välmående.

Barn- och ungdomspanelen fortsätter vara en viktig kanal för våra unga att framföra sina åsikter och påverka kommunens arbete med frågor som berör deras vardag.

Delar av Badhusgatan ska asfalteras och kommer under vecka 42 ha en begränsad framkomlighet.

Den rödmarkerade sträckan på kartan kommer ha begränsad framkomlighet.

Hur hjälper jag mina barn att vara trygga på nätet? Vad ska jag som förälder vara uppmärksam på?

Föreläsning och diskussion med kommunpolis Joakim Andrén. Skolans IKT-pedagog Emma Rooth deltar. Kaffe/te och enkelt tilltugg serveras.

Plats: Torsås bibliotek
När: 16 oktober klockan 18:00-19:00
Anmälan: det är inte obligatoriskt att anmäla men det underlättar för oss, görs på denna länk.

Ska du välja gymnasieutbildning? Då är du välkommen att besöka våra skolor på årets gymnasiemässa för skolorna Jenny Nyströmskolan, Lars Kaggskolan och Stagneliusskolan. Du får se skolorna och klassrum och träffa våra lärare och elever så att du kan få råd och tips inför ditt val.

Välkommen på lördag den 12 oktober klockan 10-14!

denna länk finns program för dagen för respektive skola (extern länk).

Biblioteket visar Internetstiftelsen digitala sändning: ”Tänk säkert och agera smart”
Fika och introduktion av Torsås kommuns säkerhetssamordnare Thomas Simonsson kl.10.00.

VAR: Sändningen visas på stora skärmen i biblioteket.
NÄR: Fredagen den 11 oktober. Sändningen pågår mellan 10.30-12.30, schema kommer.
ANMÄLAN: Anmälan för de som vill ta del av fikat. Anmälan görs på telefon 010-35 33 370, biblioteket@torsas.se eller på plats i biblioteket senast tisdag 8/10.

Med anledning av för få ärenden på kommunfullmäktiges dagordning har kommunfullmäktiges presidium idag beslutat att ställa in sammanträdet den 14 oktober.

Kommunfullmäktige sammanträder nästa gång den 11 november.

En god handhygien är den enskilt viktigaste åtgärden för att förebygga smittspridning inom vård och omsorg. Förorenade händer kan överföra bakterier och virus från en infekterad person eller förorenad yta till en annan person och ge upphov till infektion.

Infektioner som uppstår i samband med vård och behandling drabbar miljontals människor varje år i hela världen. I Sverige har nästan var tionde patient på svenska sjukhus en infektion till följd av vård och behandling. En del av dessa infektioner uppstår till följd av smittspridning. Genom att vård- och omsorgspersonal följer basala hygienrutiner där handhygien ingår som en viktig åtgärd kan smittspridningen förebyggas och infektioner minskas.

Under vecka 41 sätter Torsås kommun hygien i fokus. Veckan ska användas tillsjälvskattning av följsamhet till basala hygienrutiner och medarbetare inom vård- och omsorg ska få möjlighet att testa om noggrann handtvätt har genomförts.

Varje arbetsgrupp i kommunen har ett eget hygienombud som ska lyfta hygien särskilt under denna vecka genom exempelvis visa filmer. Under veckan kommer även allaanställda i omsorgen ges möjligheten att genomföra ett quiz. Vinnaren får ett presentkort på Torsås Biograf.

Smittämnen fastnar lätt på händer. De sprids vidare när du tar någon i hand eller berör ytor där många personer tar med sina händer. Tvätta därför händerna ofta med tvål och varmt vatten i minst 20 sekunder.

Så tvättar du händerna

Tvätta alltid händerna när du har varit ute, kommer hem eller kommer till ditt arbete eller skolan. Tvätta händerna även när du ska äta, eller när du lagar eller hanterar mat samt efter toalettbesök. Handsprit (eller motsvarande handdesinfektionsmedel) kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

Toaletten på torget har återigen blivit utsatt förskadegörelse och vi har därför behövt stänga den i väntan på reparation. Det är i skrivande stund oklart hur länge toaletten behöver vara stängd.

Under förra veckan genomförde Torsås kommun, i samarbete med kommunpolisen, en trygghetsvandring i Torsås. Syftet med vandringen var att identifiera åtgärder som kan bidra till en tryggare miljö för invånarna samt att skapa en dialog mellan kommunen, polisen och invånarna.

På kort sikt har kommunen identifierat behov av att reparera trasig belysning samt att förbättra belysningen på fler platser. Forskning visar att upplysta områden kan ha en positiv inverkan på tryggheten. På längre sikt kommer ytterligare åtgärder att utvärderas för att förbättra tryggheten i kommunen.

Kommunen samarbetar med Polisen för att öka tryggheten i Torsås. Den sista tiden med ett särskilt fokus på att motverka den buskörning som under en tid stört under kvällar och helger.  Med anledning av det var polisen i helgen på plats i Torsås med fokus på trafikövervakning där flertalet trafikföreteelser uppmärksammades och ledde till ordningsböter.

Kommunen vill samtidigt uppmana alla föräldrar att prata med sina barn om riskerna med vissa handlingar. Det är viktigt att våra ungdomar förstår konsekvenserna, både för deras egen skull och för samhället i stort. Genom samarbete kan vi tillsammans skapa en trygg och trivsam miljö för alla invånare i Torsås.

Internationella matsvinnsdagen är instiftad av FN och infaller den 29 september varje år.

Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan, och en betydande del slängs i hushållen. I svenska hushåll slängs 15 kilo ätbar mat per person och år i sopkorgen. Dessutom hälls 18 kilo mat och dryck ut i vasken. Sammanlagt blir det 33 kilo, helt i onödan.

Livsmedelsverket uppmärksammar matsvinnet och dess konsekvenser i hopp om att fler blir medvetna om hur viktigt det är att inte slänga mat. Samtidigt vill vi bidra med konkreta och praktiska tips på hur man kan minska sitt eget matsvinn, bland annat genom att använda sina sinnen för att avgöra om maten går bra att äta. Många tips handlar också om hur du kan planera, förvara och tillaga mat för att minska svinnet

Här kommer tre tips på hur du kan minska matsvinnet

  1. Planera
    Genom att planera dina inköp kan du minska matsvinnet. Se till att svinnventera – håll koll på mat som finns i skåp, kyl och frys. Här följer ett par tips för att kunna planera bort matsvinnet.
  2. Förvara
    Förvara maten rätt så håller den längre. Det kan tyckas självklart men är lättare sagt än gjort, särskilt om man är osäker på var olika typer av livsmedel trivs bäst. En enkel tumregel är att ju kallare maten förvaras desto längre håller den.
  3. Tillaga
    Ett av de viktigaste tipsen för att minska matsvinnet kan låta som det enklaste – att se till att ta lagom stora portioner och äta upp maten som blir över. Mycket av den mat som slängs är just rester. Se resterna som en bonus! Överbliven mat kan bli en ny maträtt.