HLR-utbildning i Trorås

Den 4:e februari  håller Räddningstjänsten i Torsås genom Daniel Andersson en hjärtlungräddningsinsats (utbildning och information) öppen för alla utifrån initiativ av Erik Karlssons minnesfond.

Syftet är öka kunskapen om att din insats är livsviktig.
Att våga agera i livshotande situationer.
Att din insats som medmänniska ofta är livsavgörande då varje sekund är viktig.

Evenemanget är gratis!

Alla är välkomna och ingen förbokning behövs.

Vi ser fram emot att träffa er!

När: 4:e Februari
Tid: Drop-In mellan kl.10:00-14:00
Var: Sporthallen i Torsås, B-hallen

 

Nu landar bibliotekets vårprogram. Det är fullspäckat med evenemang för barn, gamla och alla däremellan!
Ladda ner det här (pdf): Program Vår 2023

Vill du veta mer om vad som händer i kommunen? Kika även i evenemangskalendern:
Till evenemangskalendern: www.visittorsas.se/evenemang

Evenemangen anslås med reservation för förändringar.
För anmälan till evenemang, frågor och andra ärenden, kontakta biblioteket direkt:
Mejla eller ring: biblioteket@torsas.se, 0486-333 70

Välkommen på informationsmöte för fiberutbyggnad i etapp 4.
Vi träffas den 1 mars kl. 16-18 på Torsås bygdegård, Bygdegårdsvägen 4.

Ingen föranmälan behövs.

Välkommen!

Sedan augusti har Torsås kommun arbetat med att uppdatera kommunens trygghetslarm. De larmansvariga har bytt ut cirka 240 larm sedan i november, efter att kommunen upphandlat en ny larmleverantör.

I samband med detta erbjuds alla med trygghetslarm även en röksensor kopplad till den upphandlade larmcentralen. Räddningstjänst och hemtjänst blir därmed kontaktade samtidigt om larmet utlöses. Detta skapar en ökad trygghet för de som har hemtjänst och deras anhöriga.
Sex personer inom kommunen har jobbat med projektet. Hanna Jerlmark har varit projektledare.
–       Det känns väldigt bra att vi kan erbjuda våra hemtjänstanvändare en ökad trygghet och säkerhet. Det är inte så många andra kommuner som erbjuder tjänsten med röksensor, så det känns viktigt att det är på plats, säger Hanna Jerlmark.
Systemet är fullt fungerande sedan 23 januari.

 

Nu öppnar vi Mariahemmets matsal efter renovering!

Måndagen den 23/1 håller vi öppet extra länge, mellan 11.30-14.00. Vi bjuder på snittar och bubbel till levande musik.

Ingen anmälan behövs. Varmt välkommen till invigningen!

Här hittar du ordinarie matsedel (pdf)

Kommunen lanserar nu sin egen podd – Innanför dörrarna. Tanken är att väcka nyfikenhet på verksamheten och nå ut till dig som bor i kommunen på ett lättillgängligt vis. Vad gör kommunen egentligen innanför dörrarna? Här får du lära känna olika verksamheter och människorna som arbetar för dig som medborgare.

–       Vi har valt ett kort format för vår podd, säger kommunikationsansvarig Sylvia Asklöf Fortell, som håller i podden.
–       Det här är verkligen ett pilotavsnitt och vi provar oss fram på alla möjliga vis. Men tanken är att den inte ska vara mer än ungefär sju minuter. Det är för att man ska hinna lyssna.

Podden kommer inledningsvis att ligga på hemsidan: www.torsas.se/podd och i pilotavsnittet möter vi kommunutvecklare Sofie Nyström.

–       Vi vet att medborgare efterfrågar mer information om vad kommunen arbetar med och detta är ytterligare ett sätt för oss att nå ut, säger Sofie Nyström som också är chef över utvecklingsavdelningen.

Till podden Innanför dörrarna

Gör ditt år 2023 meningsfullt. Sök semestervikariat inom omsorgen.
Här finns jobbannonser för Torsås kommun:

Till Offentliga jobb (extern länk)

Torsås kommun önskar dig en god fortsättning på det nya året.

Uppdatering 13.15: Växeln fungerar igen.

Just nu (förmiddag 21/12) har Torsås kommun problem med att ta emot inkommande samtal. Felsökning sker. Vi återkommer med mer information.

 

Ingen kan ha missat att vi befinner oss i dyrtider. Alla resurser måste tas tillvara. Redan innan pandemin bröt ut inledde därför kommunens kostchef Elinor Hammare och ICA-handlare Daniel Jungå ett samarbete för att minska matsvinnet. Efter en paus under pandemin upptogs samarbetet i höstas. Två gånger i veckan får nu kommunens kostenhet färsk frukt och grönt som ICA inte kan sälja.

–          Jag tog kontakten med Daniel efter att jag läst i tidningen att en annan kommun i länet arbetar så här. Jag tycker inte om matsvinn, säger Elinor Hammare. Vi slänger inte mycket mat hemma.

Daniels personal på ICA Torsås går regelbundet igenom disken med frukt och grönt. Exempel på saker som inte kan säljas är frukt med lite skönhetsfläckar eller ”dill som är lite vissen i toppen” säger Daniel.

–          Det handlar helt enkelt om sådant som konsumenten inte vill ha. Det kan vara en druva som är dålig i en klase, eller en tomat, och då kan man inte sälja, säger Daniel. Vi plockar bort, registrerar och sorterar upp maten.

Maten hämtas sedan av kommunen två gånger i veckan, på måndags- och torsdagseftermiddagarna. När det kommer till storköket, tar personalen hand om den. Kommunen serverar ungefär tusen portioner varje dag, mat till både skolbarn och äldre. Maten från ICA blir ”en extra krydda” som Elinor uttrycker det.

–          Vi får jättefina grejer. Mängder av bananer blir till bananpannkakor för barnen. Bär och frukt serveras ofta till frukost dagen efter. Spenat kan läggas direkt i frysen. Salladen blir till salladsbord. Och vi kan exempelvis pickla grönsaker och servera som delikatesser.

Elinor och Daniel är eniga om att det är viktigt med lokalt samarbete. Så vad kan man göra för att själv minska matsvinnet hemma?

–          Det är viktigt att komma ihåg att bäst-före-datumet bara är rådgivande. Man ska alltid lukta och känna på varan och inte kasta ut den för att datumet har gått ut, säger Daniel.

Inför storhelger är det risk för ökad social oro så väl i Torsås kommun som på andra ställen. Om du råkar ut för, eller ser, någonting som Polisen bör veta, tveka inte att höra av dig till följande nummer och sidor:

  • Vid pågående brott, ring 112
  • Om du har blivit drabbad av brott, ring 114 14 eller gå in på polisens hemsida: www.polisen.se och anmäl brottet.
  • Har du tips att lämna, ring 114 14 eller gå in på ovan hemsida. Tips är viktiga för att kunna reda ut ett brott.

Vill du ha mer information, ladda ner följande broschyrer (pdf). Du kan också skriva ut dem till någon som behöver det.

Tillsammans för ett tryggt Torsås!