Fira nationaldagen på Olssonska gården

Trädgårdskaféet öppnar klockan 14.

Program från klockan 16 med Eva Milesson som konferencier.
Sång och musik med Kulturskolan under ledning av Ann Milesson. Medverkande är Joakim Johansson, Agnes Lundqvist, Samuel Nilsson med flera.

Högtidstal av kommunalråd Henrik Nilsson Bokor.
Utdelning av stipendium och flaggor.
Nya svenska medborgare hälsas välkomna.

Måndagen den 12 maj öppnar vi anmälan till Boost Camp. Vi har förlängt anmälningstiden som nu stänger måndagen den 1 juni klockan 24.00. Anmäl dig till Boost Camp (extern länk).

Begränsat antal platser, vi rekommenderar att du anmäler dig så snart som möjligt. Du får inte veta direkt om du har fått en plats. Senast 9 juni kommer du att få ett besked – antingen att du har fått plats, eller att du står på reservlistan.

Information kring anmälan

  • Anmälan sker tillsammans med vårdnadshavare, som måste godkänna deltagandet.
  • Tänk igenom innan ni anmäler vilken tröjstorlek som behövs, om barnet har några allergier eller om det är något annat som vi behöver veta.
  • När ni anmäler finns det möjlighet att ange om man vill delta i samma grupp som någon kompis, som också anmäler sig.
  • Anmälan sker med Bank-ID.

Läs mer om sommarlovsaktiviteterna Boost Camp och Summer Camp.

Nu släpps femte upplagan av Torsåsmagasinet. Magasinet görs för besökare, inflyttare och kommuninvånare. Det syftar till att inspirera och lyfta fram Torsåsbygden med dess natur, kultur och många besökspärlor.

– Vi är väldigt stolta över Torsåsmagasinet och är glada för att vi kan erbjuda besökare och kommuninvånare den här läsningen, säger Emma Mosesson Öhr, som är samordnare för turism, inflyttning och service.

Samtliga hushåll i Torsås kommun och i närgränsande kommuner får ett exemplar i brevlådan om man tar emot reklam. Torsåsmagasinet finns också på Torsås turistcenter, samtliga InfoPoints, populära besöksmål i Torsås och närliggande destinationer.

Här kan du bläddra i magasinet: Bläddra i Torsåsmagasinet (extern länk)

Vinnaren i år är Nina Åkesson, med sin insats inom sår och sårläkning ökat kunskapen kring sår inom verksamheterna, som tilldelas kvalitetspriset 2024 med motiveringen:

Nina har genom sin specialistkompetens inom sår och sårläkning ökat kvaliteten och kunskapen kring sår i verksamheterna. Nina stöttar ständigt sina kollegor, samverkar med andra aktörer och bidrar till en kunskapsökning kring sår i förvaltningen.
Arbetet Nina gör bidrar till en ökad kvalitet och förbättrad sårvård för den enskilde.

Ett varmt grattis!

Planerar du att hyra ut din bostad i sommar? Då kan det vara detta vara bra tips och råd för dig.

Inför sommarsäsongen är det många som planerar att hyra ut sitt fritidshus, sin lägenhet eller annan bostad. Det kan vara ett bra sätt att tjäna en extra slant – men det är också viktigt att vara noggrann och ta vissa säkerhetsåtgärder.

Här är några tips att tänka på innan du hyr ut:

🔹 Gör en bakgrundskoll
Be om namn, personnummer och gärna en kopia på legitimation. Sök information och kolla referenser om det går. Träffa personen om möjligt – eller ta ett längre samtal via telefon eller video.

🔹 Begär ett utdrag ur belastningsregistret
Det är frivilligt, men seriösa hyresgäster brukar förstå att man vill känna sig trygg. Du kan själv inte beställa det – men be personen visa upp ett färskt utdrag.

🔹 Skriv ett tydligt hyresavtal
Ett skriftligt avtal skyddar både dig och hyresgästen. Det bör innehålla hyresperiod, kostnad, regler för boendet samt kontaktuppgifter.

🔹 Begär referenser
Be om kontaktuppgifter till tidigare hyresvärdar, särskilt om du hyr ut till någon du inte känner.

🔹 Kontrollera betalningsförmåga
Be att få se anställningsbevis, senaste lönespecifikation eller utdrag från kreditupplysning. Detta är särskilt viktigt vid längre uthyrningar.

🔹 Ta in en depositionsavgift
En deposition motsvarande t.ex. en månadshyra är vanligt. Det skapar ett ansvar hos hyresgästen – och ger dig ett skydd vid skador eller utebliven betalning.

🔹 Dokumentera bostaden
Ta bilder på bostaden före uthyrning och gör gärna en gemensam genomgång vid in- och utflytt.

🔹 Kontrollera din hemförsäkring
Alla försäkringar täcker inte uthyrning – kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller.

🔹 Sätt tydliga regler
Tala om vad som gäller för exempelvis rökning, husdjur och antal personer i bostaden.

🔹 Var vaksam mot bedrägerier
Lämna aldrig ut nycklar eller personliga uppgifter innan du är helt säker på vem du har att göra med.

Att hyra ut sitt boende kan vara enkelt och tryggt – men det kräver lite förberedelser. Har du frågor om vad som gäller, kontakta gärna din hyresvärd, bostadsrättsförening eller ditt försäkringsbolag innan du sätter igång.

Med anledning av omorganisering inom daglig verksamhet/sysselsättning LSS har Torsås kommun sagt upp fastigheten Backen med Stensövarvet fastigheter och avtalet löper ut den 31/12 2025.

Det innebär att den dagliga verksamheten och sysselsättningen ska flytta till andra interna lokaler i Torsås vilka är Skogsgläntan (fd förskola) och den vita enplansvillan vid OKQ8 där tidigare kommunens IT-avdelning låg.

Flytten från Backen kommer att ske under hösten 2025.

Just nu behöver socialtjänsten i Torsås kommun umgängesstödjare. Som umgänges-stödjare är du ett stöd till barn när de ska umgås med den föräldern som de inte bor med. Barnet kan vara placerat i familjehem eller bo med den andra föräldern.

Som umgängesstödjare behöver du ingen speciell utbildning eller egna barn men personlig lämplighet är avgörande och erfarenhet av barn är meriterande. Som umgängesstödjare får du ekonomisk ersättning för ditt uppdrag, baserat på uppdragets omfattning.

Vi söker dig som har vilja och tid att engagera dig i barn och ungdomar som behöver stöd. Vi välkomnar personer i olika åldrar, med olika bakgrunder och erfarenheter.

Lämna en intresseanmälan i kommunens e-tjänst (extern länk).

Mer information

Telefon: 010 35-331 00
Besöksadress: Allfargatan 26, Torsås

Just nu behöver socialtjänsten i Torsås kommun kontaktfamiljer. Som kontaktfamilj tar du emot ett barn eller en ungdom i ditt hem. I vilken omfattning beror på dina förutsättningar och vad barnet eller ungdomen har för behov. Uppdraget handlar om att barnet eller ungdomen får involveras i familjens aktiviteter som till exempel en utflykt eller bara vanligt fredagsmys. Du låter barnet eller ungdomen få ta del av din familjegemenskap.

Som kontaktfamilj behöver du ingen speciell utbildning eller egna barn men personlig lämplighet är avgörande och erfarenhet av barn är meriterande. Du får ekonomisk ersättning för ditt uppdrag, baserat på uppdragets omfattning.

Vi söker dig som har vilja och tid att engagera dig i barn och ungdomar som behöver stöd. Vi välkomnar personer i olika åldrar, med olika bakgrunder och erfarenheter.

Lämna en intresseanmälan i kommunens e-tjänst (extern länk).

För mer information

Telefon: 010 35-331 00
Besöksadress: Allfargatan 26, Torsås

Påsken är en tid för gemenskap. Men det är också en tid som kan kännas utmanande för många. Känslor av ensamhet, oro, våld i hemmet, psykisk ohälsa eller missbruk kan förstärkas under högtiderna. Vi vill därför påminna om att det alltid finns hjälp och stöd att få – oavsett situation.

Ingen ska behöva känna sig ensam

Om du mår dåligt eller känner oro, kom ihåg att du inte är ensam. Det finns alltid någon som lyssnar och vill hjälpa dig. Att våga sträcka ut en hand kan vara svårt, men det kan också vara början på en förändring.

Därför är det viktigt vi under påsken visar omtanke. Om du märker att någon i din närhet mår dåligt, våga fråga hur de har det. Ett enkelt “hur mår du?” kan göra en större skillnad än du tror.

Viktiga nummer dit du kan vända dig

Vi har samlat kontaktuppgifter till stödlinjer och organisationer som kan hjälpa dig eller någon du bryr dig om:

  • Socialjour – Sydostjour: 020-45 39 00
  • Jourhavande präst: 112 (be att få prata med präst)
  • Självmordslinjen: 901 01
  • Äldrelinjen: 020-22 22 33
  • Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50
  • Anonyma alkoholister: 08-720 38 42
  • Anonyma narkomaner: 077-113 80 00
  • Anhöriglinjen: 0200-239 500
  • Föräldralinjen: 020-85 20 00
  • Välj att sluta – en nationell stödlinje för personer som utövar våld i nära relationer: 020-555 666
  • Droghjälpen: 020-919191
  • Ätstörningslinjen: 020-208019
  • Jourhavande medmänniska: 08-7021680
  • Alkohollinjen: 020-844448
  • Polis, ambulans, räddningstjänst: Akut 112, annars 114 14.

För dig under 18 år

Om du är under 18 år och behöver någon att prata med, kan du alltid vända dig till BRIS. De finns tillgängliga dygnet runt på 116 111. Du kan även chatta med en kurator på bris.se – helt anonymt och kostnadsfritt.

Vi önskar en trygg påsk för alla

Tveka inte att ta kontakt om du eller någon i din närhet behöver hjälp. Tillsammans kan vi skapa ett tryggare och mer hoppfull påsk.

Vi önskar er alla en trevlig påsk!

Idag lanserar vi, i samarbete med Region Kalmar län och länets övriga kommuner, Smorgasbord of Scandinavia – ett nytt sätt att samla och lyfta fram länets alla styrkor och möjligheter.

Alla vi som bor och verkar i Kalmar län har allt att vinna på att fler personer och företag flyttar till länet. Fler grannar betyder en mer levande landsbygd, lättare för företag att hitta rätt kompetens och fler arbetstillfällen.

Detta nya sätt att marknadsföra Kalmar län är den del av vår gemensamma nysatsning på etableringar, investeringar och ökad inflyttning till Kalmar län. Vi vill helt enkelt att fler får möjlighet att upptäcka alla de smaker som Kalmar län har att erbjuda – för både företag och besökare.

Länk till smorgasbordofscandinavia.se 

Integritetsöversikt

Den här webbsidan har ett analysverktyg som spårar dig som användare men utan att lagra personuppgifter. Verktyget skickar inte vidare uppgifter till 3e-part och vi anonymiserar din data och din IP-adress.