Risk för förseningar i hemtjänsten på grund av stökigt väder

SMHI har lämnat en gul varning rörande skyfallsliknande regn. Varningen gäller från imorgon onsdag klockan 12:00 till 23:00.
Under onsdagen 10 juli passerar en kallfront Torsås kommun med kraftiga regn- och åskskurar med risk för hagel, hårda vindbyar och kraftiga skurar. Det kan komma upp mot 46-60 mm regn varav stora mängder på kort tid.

Eftersom vädret kan påverka trafiksituationen innebär det att hemtjänst, samt annan tjänstgörande personal som färdas i trafiken, riskerar att bli försenade. Socialförvaltningen ber om överseende med detta på grund av vädersituationen. Har du frågor vänligen kontakta Torsås kommun.

Vinnaren i år är Hälso-och sjukvården för deras utbildning i orörlighetskomplikationer tilldelas kvalitetspriset 2024 med motiveringen: Genom att erbjuda utbildning till kommunens alla undersköterskor/vårdbiträde och därmed höja kompetensnivån inom detta område så ökar vårdkvaliteten i omsorgen och livskvaliteten hos dem vi finns till för

Även ett hedersomnämnande delades ut. Hedersomnämnandet i år går till Hälso-och sjukvårdens sjuksköterskor tilldelas socialnämndens hedersomnämnande 2024 med motiveringen: Deras arbete med att skapa ett metodrum där utbildningar sedan hålls för omsorgspersonal. Rätt kompetens på rätt plats är en viktig del i omställningen till Nära vård, som kommer öka kvaliteten inom omsorg och hälso-och sjukvård.

Ett varmt grattis till prismottagarna!

Uppdatering:

Vi har lokaliserat läckan och vattnet har stängts av för att kunna åtgärda problemet. Dricksvatten går att hämta vid vår vattenkiosk på Västra Industrigatan (i kurvan vid återvinningsstationen).

Vi har en vattenläcka vid korsningen Karlskronavägen och Oxlehallsvägen i Torsås. Arbete med att laga läckan har påbörjats, brunt ofarligt vatten kan förekomma under tiden för lagningsarbetet. Vi uppdaterar sidan under dagen för mer information om eventuellt avstängning av vattnet. Tack för visad förståelse!

Med vänlig hälsning Torsnet

 

2024 års kulturpris tilldelades Per Johnson med motiveringen:

Per har varsamt iordningställt Widebergs trädgård i Gunnarstorp och har vid flera tillfällen på Nationaldagen, i samverkan med bland annat Söderåkra Hembygdsgille, arrangerat ”Öppen Trädgård” med utställningar, försäljning, musik och andra aktiviteter med fokus på lokal kultur. Per har även författat böcker som belyser intressant kulturhistoria i Torsås kommun.

Per skriver själv:

Jag har alltid fängslats av den lokala historien, egna minnen, berättelser jag hört, inspirerande miljöer, den fantastiska naturen, platser och människor. Det som varit helt eller nästan bortglömt, det som håller på att försvinna. Och det finns så mycket intressant historia att fördjupa sig i.

Widebergs Trädgård har alltid varit en magisk plats för mig under uppväxten. Upptäckten att min farfars far och John Wideberg var kusiner. Mötet och vänskapen i vuxen ålder med John Widebergs dotter Maj-Stina, länken till det förflutna. Skatten med John Widebergs hundratals glasplåtar i en gammal kakburk. Omöjligt att inte göra en bok av dem. ”Ett-a-tu-a-tre”( nu knäpper det till..), som Wideberg sa innan han tryckte på sin kamera. Sen, nyfikenheten på grannbyarna med sjöfarten, skepparhusen, bondeseglarna, gripande öden och vindlande släktled, ja, det blev nästa bok, ”Landet på sjösidan”.

Och så alla fotografier jag har stött på under åren. Vilka är det på bilderna? Men lika spännande vem som stod bakom kameran. Okända, anonyma, bortglömda, mest kvinnor. Nästan 100 år av kvinnliga fotografer i Torsås och Gökalund. Unikt och måste lyftas fram. Det blev boken ”Med stadig blick”.

Nu är alla röster till valet i Europaparlamentet räknade.

Inkomna röster Torsås kommun Antal
Förtidsröstning till distrikt 998
Valdagen 1 628
Onsdagsräkningen 230
Summa 2 856

Vill du läsa mer om hur valdeltagandet ser ut i Torsås kommun kan du besöka Valmyndighetens sida (extern länk).

Torsås kommun har tagit fram ett förslag till översiktsplan som är på granskning under tiden 30 april till den 30 juni 2024.

Förslaget till ny översiktsplan presenteras i en digital plattform tillsammans med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning (MKB).

Plattformen nås via QR-koden eller kommunens hemsida www.torsas.se/oversiktsplan.

Översiktsplanen ska ge vägledning för beslut om hur mark- och vattenområden ska användas och hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras och omfattar hela kommunen. Alla kommuner ska enligt plan- och bygglagen ha en aktuell översiktsplan.

Inbjudan till granskning skickas till berörda myndigheter och andra intresseorganisationer som har intresse av förslaget.

Om du har frågor eller behöver hjälp att ta del av förslaget till översiktsplan är du välkommen att ringa kommunens servicecenter 010 – 35 33 100 eller maila till oversiktsplan@torsas.se

Vi vill ha dina synpunkter

Senast den 30 juni 2024 behöver vi få dina skriftliga synpunkter. Synpunkter på förslaget kan lämnas via e-post oversiktsplan@torsas.se eller med vanlig post till Torsås kommun, Kommunledningsförvaltningen, Box 503, 385 25 Torsås. Märk kuvertet med ”Synpunkter översiktsplan”.

Kommunstyrelsen

Torsås kommun

Från och med måndag v.23 finns Sommarlovsbiljetterna att hämta i skolreceptionen på Torskolan för de elever som går åk 1 och åk 2 på gymnasiet och de i åk 6-9 som är skrivna i Torsås Kommun men går på andra skolor än Torskolan. Eleverna i åk 6 på Torskolan, Bergkvara skola och Söderåkra skola får sina Sommarlovsbiljetter från respektive klasslärare eller mentor innan skolavslutningen. Åk 9 kommer få sina kort under onsdagen den 12/6 och åk 7+8 får sina kort den 13/6.

Korten gäller mellan 15/6 och 18/8 för resor inom Kalmar län på både buss och tåg. De gäller alla som detta läsåret går i 6:an, 7:an, 8:an, 9:an, åk 1 och åk 2 på gymnasiet.

Öppettiderna i skolreceptionen är:

v 23 och v 24 08.00-15.00, lunchstängt 12.00-13.00

v 25, v 26 och v 27 kl 08.00-14.00, lunchstängt 12.00-13.00

 

Efter v.28 är skolreceptionen stängd och då kan du istället hämta ut din Sommarlovsbiljett i receptionen på kommunhuset.

Mer information om biljetterna finns på Kalmar Länstrafiks hemsida (extern länk)

Kallelse/Underrättelse

Kommunfullmäktige sammanträder den 10 juni, kl. 18.00, Folkets hus i Torsås.

KF Kallelse 240610

Trädgårdskaféet öppnar kl. 14.00

Program från kl. 16.00 med Eva Milesson som konferencier

Monica Gullin och Ann Milesson bjuder på sång och musik tillsammans med Patrick Gullin på gitarr och kulturskolans elever

Högtidstal av kommunalråd Henrik Nilsson Bokor

Utdelning av Torsås kommuns kulturpris, stipendier och stöd

Nya svenska medborgare hälsas välkomna och flaggor delas ut

Utdelning av gåvor och stipendier av Brandstodsbolaget, Sparbanksstiftelsen och Claes-Göran Bjerdings Ungdomsstipendium.

Utdelning av kommunens Kulturpris.

Monica Gullin har premiär för sin nya låt som  samtidigt släpps på Spotify.  Låten är en hyllning till hembygden och skrevs för årets nationaldag på Olssonska gården.

2023 års ambassadör i Torsås kommun är Andreas ”Gepan” Gustavsson”

Med följande motivering delades priset ut under fredagens företagsfest:

”Med din positiva attityd och engagemang har du spridit glädje och kärlek genom löpning och vardagliga interaktioner i Torsås kommun. Genom att alltid tala väl om kommunen och visa upp dess positiva sidor har du blivit en lysande ambassadör. Din osvikliga optimism och utomordentliga bidrag till att lyfta fram Torsås förtjänar erkännande och utmärkelse som en sann inspirationskälla för Torsås samhälle.”

Kolla på vår film där Andreas ”Gepan” Gustavsson tar emot priset (extern länk) – prisutdelning årets Torsås ambassadör.