Rekryteringsmässa på Vågen, 6 mars Läs mer ›

Rekryteringsmässa på Vågen, fredagen den 6 mars

Skulle du vilja byta jobb eller byta inriktning på ditt jobb? Är du en arbetsgivare som vill hitta arbetskraft? Nu är det dags för rekryteringsmässa i Bergkvara. Här har du chans att träffa företagare, utbildningsanordnare, Kunskapsnavet, Arbetsförmedlingen samt kommunen. Som arbetsgivare har ni möjlighet att träffa arbetssökande som söker jobb eller vill bli inspirerade till att byta inriktning.

När? Fredagen den 6 mars, kl. 10-12
Var? Vågen, Kastmansgatan 100 i Bergkvara

Anmälanför arbetsgivare görs till kerstin_nilsson@torsas.se.se senast 28 februari.

Vi ses!

Under torsdagskvällen träffades företagare inom besöksnäringen i Torsås kommun. De som ordnat mötet var Emma Mosesson Öhr, turismsamordnare på Torsås kommun, och Anna-Kristina van Craen, näringslivsansvarig. Initiativtagare till mötet var David Melts som äger Green Door hotel i Söderåkra.

Mötet var ett uppstartsmöte. Tanken är att gruppen ska bli större framöver, med både fler företag och föreningar. Företagarna träffades för att diskutera hur man kan samverka för att bidra till en växande besöksnäring inom kommunen, till exempel hur turistsäsongen kan förlängas.

Emma Mosesson Öhr informerade också om Torsås kommuns nya turistportal visittorsas.se, som är en helt ny plattform för företagarna att synas på. Där kan man lägga in sina evenemang och sevärdheter.

Ett tiotal företagare deltog i mötet: Green door hotel, Möre golfkrog, Dalskärs camping, Stora Glosebo hjortgård, Stufvenäs gästgifveri, Garpen, Dalskärs sjökrog, Blomlöfs rökeri, Möre golfklubb var bland deltagarna. Kommunalrådet Henrik Nilsson Bokor var också med.

Ett nytt möte bokades i april för att träffas på Möre golfkrog inför sommarsäsongen.

Kommunfullmäktige sammanträder den 10 februari kl 18.00, Folkets hus i Torsås.
Se mer i bifogat dokument.

Sommarvikarie 2020, hemtjänst och äldreboende
Torsås kommun, Omsorgsförvaltningen
Undersköterska, hemtjänst och äldreboende
Kommun: Torsås
Mer på Arbetsförmedlingens hemsida

Sommarvikarie 2020, personlig assistans
Torsås kommun, Omsorgsförvaltningen
Personlig assistent
Kommun: Torsås
Mer på Arbetsförmedlingens hemsida

Som du ser har kommunens hemsida fått ett helt nytt utseende och upplägg!
Nu kan du använda den på alla de olika plattformar som finns: telefon, platta eller dator.

Kommunen får också en helt ny turistportal med fokus på evenemang, se och göra, mat och boende.

Under en övergångsperiod kan sidan uppfattas som stökig. Vi ber om överseende med detta.

Kommunen vill gärna ha in synpunkter om ni uppfattar något som felaktigt. Då går det bra att maila till kommunikationsansvarig: sylvia.asklof@torsas.se eller samordnaren för turism och inflyttning: emma.mosessonohr@torsas.se.

Vi avslutar 2019 med en god nyhet: Torsås kommun har idag utsetts till Kalmar läns näst bästa tillväxtkommun.
Utmärkelsen bästa tillväxtkommun delas ut årligen av kreditupplysningsföretaget Syna och går till den kommun som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst. Förra året låg Torsås kommun på första plats.

Ett enigt arbetsutskott föreslår fullmäktige att Torsås kommun bör äga hela affären kring infrastruktur och drift av ett kommunalt fibernät.
Efter beslut i fullmäktige kan projekteringen komma igång med byggstart vid halvårsskiftet 2020 och färdigställas hösten 2023.
I och med detta kan Torsås kommun erbjuda invånare och företag en säker tillgång till fiber i hela kommunen.

– Det har tagit fyra år, men nu är vi äntligen i mål, säger Håkan Petersson, kommunchef.

– Speciellt bra känns det att arbetsutskottet var eniga i beslutet, menar kommunstyrelsens ordförande Henrik Nilsson Bokor (S).

Torsås kommun har tidigare förhandlat med både IP-Only och Telia för att kunna få en utbyggnad tillstånd på marknadsmässiga villkor.
Efter att båda aktörerna har valt att hoppa av har kommunen istället utrett möjligheterna att äga hela affären själv, för att kunna säkerställa att varje kommuninvånare får tillgång till fiber. Genom ett stabilt bredband stärks demokratin genom att avstånd till service, handel, utbildning och arbeteminskar.

För utbyggnad av fiber i Torsås kommun beräknas kommunen behöva låna upp till 100 miljoner kronor fram till 2023.

Ett enigt arbetsutskott föreslår fullmäktige att Torsås kommun bör äga hela affären kring infrastruktur och drift av ett kommunalt fibernät.
Efter beslut i fullmäktige kan projekteringen komma igång med byggstart vid halvårsskiftet 2020 och färdigställas hösten 2023.

Projektet 4-Ess (Smart Samverkan i Småland Sydost) har pågått sedan oktober 2017. Torsås kommun har varit en del av det. Du kan läsa om projektet i Dagens Samhälle.

Här finns artikeln, publicerad fredagen den 15 november 2019.

Onsdagen den 13 november är det Internationella GIS-dagen. GIS är ett system med interaktiva kartor. Nu kan du utforska Torsås kommun.

Varje år, tredje onsdagen i november, är det internationella GIS-dagen. GIS står för Geografiskt informationssystem. Systemet är kort förklarat, kartor med interaktiv information kopplad till sig. I kommunen kan det användas för att kartlägga allt som har en fysisk utbredning: förskolor, naturreservat, fastigheter, olika typer av service och tomtkartor, för att ta några exempel.

Fredrika Ternelius, Sattar Zad och Maj Karlsson arbetar med GIS i olika former på Torsås kommun. Lagom till internationella GIS-dagen den 13 november publicerar kommunen tre externa kartor: En tomtkarta som innehåller information kring olika fastigheter, en karta för kommunal mark till salu för bostäder och industri, samt en karta med detaljplaner. En detaljplan är ett juridiskt dokument om vad man får göra på just den marken.

– Pusslandet med de här kartorna stimulerar mig, det är ett väldigt utmanande och roligt arbete, säger Fredrika Ternelius, som är planarkitekt och GIS-samordnare på kommunen.
-Det är roligt när man kan se resultaten av sitt jobb. Det är ett väldigt bra presentationsverktyg, säger Sattar Zad som är trafikplanerare samt ansvarig för mark- och exploatering inom kommunen.

Det unika med GIS är att man kan kombinera olika lager av information så att allmänheten kan få ut en tydlig bild av hur kommunen nyttjar sin mark. De detaljplaner som nu har lagts in i GIS-systemet är i vissa fall så gamla som från 1932. Maj Karlsson var sysselsatt under ett helt år med att ta fram alla detaljplaner och scanna in dem.

– Kartor är det bästa jag vet, säger Maj Karlsson.Man kan få fram så mycket intressanta fakta genom att studera dem!

Internationella GIS-dagen är ett globalt initiativ. GIS-dagen är en del av Geography Awareness Week, ett intitaitiv som sponsras av tidsskriften National Geographic. Veckan tillkom från början för att betona vikten av en ordentlig geografiundervisning i skolorna. Idag är GIS en del av läroplanen för högstadieelever.

Här finns kartorna:
Kommunal mark till salu
Detaljplaner
Tomtkarta

Här kan du se en intervju med Fredrika Ternelius och Chatarina Holmberg, samhällsbyggnadschef.

I oktober är det åter dags för Torsås marknad. I år är det Lions Club Torsås som står för arrangemanget. Marknadsgeneral är Sven-Erik Bogren.

Sven-Erik har varit medlem i Lions i 22 år och ansvarig för Gullabo marknad de senaste fem åren. Kommunstyrelsens ordförande i Torsås kommun, Henrik Nilsson Bokor, är mycket glad för det nya samarbetet.
– Vi är jätteglada att vi har hittat en lokal och erfaren samarbetspartner som kan stå för det här arrangemanget. Det gör oss trygga för framtiden, säger Henrik Nilsson Bokor.
Sven-Erik Bogren uttrycker också sin glädje.
– Det är en fjäder i hatten för Lions att kommunen frågar oss om att arrangera den här marknaden. Vi har ju erfarenhet sedan tidigare och kan utveckla marknaden inför framtiden, menar Sven-Erik Bogren.
Torsås marknad arrangeras den 25 oktober och brukar samla ungefär 150 knallar från hela Sverige. Om man vill anmäla sig för att vara med på marknaden kan man ringa marknadsgeneralen, eller skicka e-post till torsasmarknad@telia.com
För mer information: Sven-Erik Bogren, 072-215 86 15