Nya trygghetslarm i Torsås kommun

Sedan augusti har Torsås kommun arbetat med att uppdatera kommunens trygghetslarm. De larmansvariga har bytt ut cirka 240 larm sedan i november, efter att kommunen upphandlat en ny larmleverantör.

I samband med detta erbjuds alla med trygghetslarm även en röksensor kopplad till den upphandlade larmcentralen. Räddningstjänst och hemtjänst blir därmed kontaktade samtidigt om larmet utlöses. Detta skapar en ökad trygghet för de som har hemtjänst och deras anhöriga.
Sex personer inom kommunen har jobbat med projektet. Hanna Jerlmark har varit projektledare.
–       Det känns väldigt bra att vi kan erbjuda våra hemtjänstanvändare en ökad trygghet och säkerhet. Det är inte så många andra kommuner som erbjuder tjänsten med röksensor, så det känns viktigt att det är på plats, säger Hanna Jerlmark.
Systemet är fullt fungerande sedan 23 januari.

 

Uppdatering 12:40: 
Växeln öppnar igen klockan 13.00.

 

Just nu har Torsås kommun driftproblem med telefonin. Felsökning pågår.

Tjänstemän kan sökas via hemsidan i sökrutan och ringas via direktnummer. Man kan också gå in via kontaktsidan och söka via kontaktrutan, längst ned på sidan.

Kontaktsök

Nyheten uppdateras.

Nu öppnar vi Mariahemmets matsal efter renovering!

Måndagen den 23/1 håller vi öppet extra länge, mellan 11.30-14.00. Vi bjuder på snittar och bubbel till levande musik.

Ingen anmälan behövs. Varmt välkommen till invigningen!

Här hittar du ordinarie matsedel (pdf)

Till dig som bor eller verkar i Bergkvara

Nu fortsätter arbetet med platsutveckling Bergkvara.  Om du vill vara med och utveckla Bergkvara som besöksmål, missa inte workshop nummer 3 den 23 januari klockan 18.

Under 2022/23 vill vi fortsätta att utveckla besöksnäringsprodukter i Bergkvara tillsammans med er! Initiativet kommer från Torsås kommun i samverkan med projektet Unika historiska Kalmar län.

Program:
18:00 Planer Bergkvara hamn, Henrik Nilsson Bokor, kommunstyrelsens ordförande.
18:30 Gestaltad livsmiljö, Maja Heuer, projektledare UNIKA Kalmar län
19:00 Skyltning, Maja Heuer och Emma Mosesson Öhr, turismsamordnare
19:15 Arbetsgrupper

Vi välkomnar lokala eldsjälar, förenings- och näringsliv till en workshop om framtida besöksnäringsprodukter och marknadsföring. Vi bjuder på kvällsfika och är därför tacksamma om du anmäler dig.

Datum och tid: 23 januari kl 18:00
Plats: Bergkvara båtklubb
Anmälan: emma.mosessonohr@torsas.se
Läs mer om Unika historiska Kalmar län: https://www.facebook.com/unikahistoriskakalmarlan

Kommunen lanserar nu sin egen podd – Innanför dörrarna. Tanken är att väcka nyfikenhet på verksamheten och nå ut till dig som bor i kommunen på ett lättillgängligt vis. Vad gör kommunen egentligen innanför dörrarna? Här får du lära känna olika verksamheter och människorna som arbetar för dig som medborgare.

–       Vi har valt ett kort format för vår podd, säger kommunikationsansvarig Sylvia Asklöf Fortell, som håller i podden.
–       Det här är verkligen ett pilotavsnitt och vi provar oss fram på alla möjliga vis. Men tanken är att den inte ska vara mer än ungefär sju minuter. Det är för att man ska hinna lyssna.

Podden kommer inledningsvis att ligga på hemsidan: www.torsas.se/podd och i pilotavsnittet möter vi kommunutvecklare Sofie Nyström.

–       Vi vet att medborgare efterfrågar mer information om vad kommunen arbetar med och detta är ytterligare ett sätt för oss att nå ut, säger Sofie Nyström som också är chef över utvecklingsavdelningen.

Till podden Innanför dörrarna

Torsås kommun ansvarar för cirka 20 mil enskilda vägar. Kommunen har avtal mot Svevia som utför både planerade och akuta förbättringsåtgärder.

Den senaste tidens stora väderomställning har gjort att vägarnas skick på vissa partier har blivit sämre. Anledningen är att det under hösten har kommit stora mängder nederbörd, främst i form av regn, men även en större mängd snö. När snön kom hade det varit varmt väder och till följd av detta var det ingen tjäle i vägarna. När snön sedan smälte och ännu mer regn föll, kunde inte vattnet rinna undan, utan samlades både på och indirekt längs vägarna. Denna kombination har gjort att våra vägar på flera ställen har blivit dåliga.

Just nu åker Svevia runt och dränerar bort vattnet. Som en nästa åtgärd kommer vi både sladda och fylla i potthål, för att under mars månad hyvla vägarna.

Vi kommer även inom kort att skicka ut information till samtliga boende längs våra enskilda vägar.

Har ni problem med just er väg kan ni anmäla detta här på hemsidan under Synpunkter och felanmälan:

Vid frågor kontakta:

Johan Björkelind
Gata/parkchef
Tel: 0486-332 14

Fredrik Frisell
Förvaltningschef
Tel: 0486-332 34

Gör ditt år 2023 meningsfullt. Sök semestervikariat inom omsorgen.
Här finns jobbannonser för Torsås kommun:

Till Offentliga jobb (extern länk)

Torsås kommun önskar dig en god fortsättning på det nya året.

Uppdatering 13.15: Växeln fungerar igen.

Just nu (förmiddag 21/12) har Torsås kommun problem med att ta emot inkommande samtal. Felsökning sker. Vi återkommer med mer information.

 

Ingen kan ha missat att vi befinner oss i dyrtider. Alla resurser måste tas tillvara. Redan innan pandemin bröt ut inledde därför kommunens kostchef Elinor Hammare och ICA-handlare Daniel Jungå ett samarbete för att minska matsvinnet. Efter en paus under pandemin upptogs samarbetet i höstas. Två gånger i veckan får nu kommunens kostenhet färsk frukt och grönt som ICA inte kan sälja.

–          Jag tog kontakten med Daniel efter att jag läst i tidningen att en annan kommun i länet arbetar så här. Jag tycker inte om matsvinn, säger Elinor Hammare. Vi slänger inte mycket mat hemma.

Daniels personal på ICA Torsås går regelbundet igenom disken med frukt och grönt. Exempel på saker som inte kan säljas är frukt med lite skönhetsfläckar eller ”dill som är lite vissen i toppen” säger Daniel.

–          Det handlar helt enkelt om sådant som konsumenten inte vill ha. Det kan vara en druva som är dålig i en klase, eller en tomat, och då kan man inte sälja, säger Daniel. Vi plockar bort, registrerar och sorterar upp maten.

Maten hämtas sedan av kommunen två gånger i veckan, på måndags- och torsdagseftermiddagarna. När det kommer till storköket, tar personalen hand om den. Kommunen serverar ungefär tusen portioner varje dag, mat till både skolbarn och äldre. Maten från ICA blir ”en extra krydda” som Elinor uttrycker det.

–          Vi får jättefina grejer. Mängder av bananer blir till bananpannkakor för barnen. Bär och frukt serveras ofta till frukost dagen efter. Spenat kan läggas direkt i frysen. Salladen blir till salladsbord. Och vi kan exempelvis pickla grönsaker och servera som delikatesser.

Elinor och Daniel är eniga om att det är viktigt med lokalt samarbete. Så vad kan man göra för att själv minska matsvinnet hemma?

–          Det är viktigt att komma ihåg att bäst-före-datumet bara är rådgivande. Man ska alltid lukta och känna på varan och inte kasta ut den för att datumet har gått ut, säger Daniel.

Inför storhelger är det risk för ökad social oro så väl i Torsås kommun som på andra ställen. Om du råkar ut för, eller ser, någonting som Polisen bör veta, tveka inte att höra av dig till följande nummer och sidor:

  • Vid pågående brott, ring 112
  • Om du har blivit drabbad av brott, ring 114 14 eller gå in på polisens hemsida: www.polisen.se och anmäl brottet.
  • Har du tips att lämna, ring 114 14 eller gå in på ovan hemsida. Tips är viktiga för att kunna reda ut ett brott.

Vill du ha mer information, ladda ner följande broschyrer (pdf). Du kan också skriva ut dem till någon som behöver det.

Tillsammans för ett tryggt Torsås!