GDPR-bild - reportagebild - engångsanvändning
Göran och Inger Lindell firar guldbröllop lördagen den 17 juli.
//Kommun och politik /Kultur, fritid och turism /Utvalda nyheter

50 år: Göran och Inger träffades i Långasjö

I ett gult hus med karmosinröda rosor, som kastar sig runt ingången, bor Göran och Inger Lindell. Huset är från mitten av 1800-talet och är Ingers barndomshem. Runt huset breder en vid gräsmatta ut sig och där rullar en robotgräsklippare fridfullt fram och tillbaka. Den 17 juli firar Inger och Göran sin guldbröllopsdag.

Men deras historia började när de träffades på dansstället i Långasjö, strax utanför Emmaboda. På den tiden var det ett välbesökt ställe med dans varje lördag. Dit kom människor från hela bygden, ända nerifrån Blekinge, för att dansa. Året var 1968. Göran var 20 och Inger 19 när de träffades första gången.

–  Ungdomar idag de dansar ju inte på samma sätt, säger Inger. Men vi sågs på flera danser efter det.

–  Vi kunde lätt träffas, för bodde båda i Kalmar ett tag, då jag gjorde lumpen på F12, berättar Göran. Där var jag ungefär ett år.

Vi sitter på uteplatsen och pratar, utanför det gula huset, som varit i Ingers familj i fyra generationer. Regnet hänger lite i luften men omgivningen är som en idyll tagen ur Astrid Lindgrens barndomsskildringar, med röda lador och en svart grind in till trädgården. Utanför husets ingång växer de fantastiska rosorna, som enligt paret har funnits där så länge man kan minnas. Blomkrukor med prunkande växter står i hyllor vid uteplatsen. Gården har också tillhörande skog som Göran sköter.

– Det mesta ordnar jag själv, men ibland får man ju ta in lite hjälp utifrån. Det är mycket att ta hand om, säger han.

Nyåret 1969-70 förlovade sig paret på Kalmar stadshotell. På menyn stod hummerklo. Sedan dess äter de alltid hummer på nyårsafton, även om den kan vara svår att få tag i färsk numera. Den 17 juli, i år en lördag, är det alltså precis 50 år sedan Göran och Ingrid gifte sig i Torsås kyrka. De hade många gäster på sin fest, mellan 75 och 100 stycken, berättar de. Festen hölls på bygdegården, med levande dans, så som det var på den tiden.

I december 1971 flyttade paret till Emmaboda, till Görans trakter.

– Den 10 december 1971, var det, det minns jag, för dagen därpå födde jag vår äldste son, Nicklas! säger Inger och skrattar.

– Han kom tre veckor tidigt, jag hade inget alls förberett, inga kläder, ingenting! Man skulle ju inte ha det på den tiden. Så det blev lite snärjigt. Men vi redde det också.

1974 kom deras andra son, Henrick. 1981 tog familjen över den gamla släktgården, som vi nu sitter och pratar utanför. Båda sönerna bor kvar i sydost, och den 17 juli blir det festligheter för att fira Inger och Göran. Men exakt vad det blir vet inte paret, för det har sönerna tagit hand om. Det blir en överraskning, säger de båda.

Men de har så klart sina aningar – en god middag blir det nog för att fira. Kanske rent av på Stadshotellet i Kalmar?

– 50 år, säger jag när vi reser oss för att fotografera. Det har respekt med sig.

– Men det har gått så fort, säger Göran.

Och så tar vi bilderna, framför ingången, med de fantastiska karmosinröda rosorna.


Torsås kommun fyller 50 år i år, 2021. Det vill vi fira med dig! 

Här finns de aktiviteter som görs under året för att fira jubiléét.

fri att använda