GDPR-bild - reportagebild för användning en gång
//Kommun och politik /Kultur, fritid och turism

50 år: De träffades på Ekvallen

Området runt Ekvallen, Söderåkra, står i sin finaste blomning. Det är maj och det är några av de första riktiga vårdagarna efter denna kalla och tunga vinter. Framför mig på en av bänkarna har Hans Carlsson precis dragit fram hans och Margaretas bröllopsbild och satt den framför sig på bordet.

–        ­­Nej men Hasse, säger hon och skrattar. Tog du med den bilden i alla fall?

Bröllopsbilden som står framför mig på bordet är femtio år gammal. Den visar ett lyckligt par i tidiga 20-årsåldern. Sent i januari 1971 firade Margareta och Hans Carlsson sin bröllopsdag i Söderåkra, på Tuppens värdshus. Det serverades tre rätter, och så blev det dans till levande musik. När paret kom hem på kvällen hade vännerna skruvat ur varenda glödlampa i deras lägenhet.

–        Vi hittade inte någonting, säger paret och skrattar. Det var helt beckmörkt och så skulle vi försöka hitta lamporna. De låg under badkaret!

I år firar Torsås kommun femtio år i sin nuvarande form. Det är något att minnas. Det var då Söderåkra anslöt sig. Innan dess hade även andra redan anslutit sig till centralorten.

–        Det var så annorlunda på den tiden, säger Margareta, som är från Söderåkra och har bott där i nästan hela sitt liv. Det fanns så många mataffärer, manufakturer och möbelaffärer, säger hon. Och så fanns det tre byskolor.

Men innan paret som sitter framför mig flyttade ihop, hade de en ganska lång startsträcka, både bildligt och bokstavligt. Hans är från Tuna i Vimmerby. När han var femton blev han en kväll övertalad att hänga med till Ekvallen för att se på en fotbollsmatch, en vänmatch, mellan IFK Tuna och Söderåkra AIK.

–        Jag såg henne när hon stod i kiosken, säger Hans. Och hon har alltid varit pratsam så vi började genast prata. På kvällen var det fest, säger han. Då träffades vi också.

Margareta var inte heller mer än femton. De började brevväxla, så som man gjorde då. En helg något år senare tog Hans mopeden och åkte 16 mil ner till Söderåkra, enkel väg, för att träffa Margareta. Nu när han berättar om det ser han närmast förundrad ut.

–        Tänk att jag vågade! Jag hade inga reservdelar med mig, och mobiltelefoner fanns det ju inga, knappt en telefonkiosk! Men allt var så lätt på den tiden, så bekymmerslöst. Man bara kastade sig rakt ut.

Paret gifte sig när de var 22 och fick två söner, som i sin tur nu har egna familjer. Fotboll och cykling har varit familjen Carlssons stora passioner och intressen genom livet. Genom sporterna har paret fått många vänner och ett stort socialt nätverk. Inte minst i Skåne, som de båda älskar. Men det är i Söderåkra de hör hemma. Villan som de flyttade in i, i början av 70-talet såldes för tio år sedan. Nu bor paret i lägenhet. De har fyra barnbarn.

Den största skillnaden mot hur det var då, det är all byggnation som har skett på orten och alla som har flyttat in.

–        ­Men det är roligt. Vi trivs så fantastiskt bra här, säger Margareta. Man kan inte ha det bättre.

–        Om man fick önska något så vore det väl en cykelväg mellan Söderåkra och Torsås. Jag cyklar gärna, ofta Lionsleden, säger Hans.

När vi reser på oss och lämnar den nyklippta Ekvallen bakom oss, passar jag också på att ta några bilder med Hans och Margareta framför huvudentrén, den med de blå bokstäverna.
Femtio år – det bär respekt med sig.

Torsås kommun fyller 50 år i år. Det vill vi fira med dig! 
Här finns de aktiviteter som görs under året för att fira jubiléét