Utdelning av Torsås kommuns kulturpris 2024
//Kommun och politik /Utvalda nyheter

Utdelning av Torsås kommuns kulturpris 2024

2024 års kulturpris tilldelades Per Johnson med motiveringen:

Per har varsamt iordningställt Widebergs trädgård i Gunnarstorp och har vid flera tillfällen på Nationaldagen, i samverkan med bland annat Söderåkra Hembygdsgille, arrangerat ”Öppen Trädgård” med utställningar, försäljning, musik och andra aktiviteter med fokus på lokal kultur. Per har även författat böcker som belyser intressant kulturhistoria i Torsås kommun.

Per skriver själv:

Jag har alltid fängslats av den lokala historien, egna minnen, berättelser jag hört, inspirerande miljöer, den fantastiska naturen, platser och människor. Det som varit helt eller nästan bortglömt, det som håller på att försvinna. Och det finns så mycket intressant historia att fördjupa sig i.

Widebergs Trädgård har alltid varit en magisk plats för mig under uppväxten. Upptäckten att min farfars far och John Wideberg var kusiner. Mötet och vänskapen i vuxen ålder med John Widebergs dotter Maj-Stina, länken till det förflutna. Skatten med John Widebergs hundratals glasplåtar i en gammal kakburk. Omöjligt att inte göra en bok av dem. ”Ett-a-tu-a-tre”( nu knäpper det till..), som Wideberg sa innan han tryckte på sin kamera. Sen, nyfikenheten på grannbyarna med sjöfarten, skepparhusen, bondeseglarna, gripande öden och vindlande släktled, ja, det blev nästa bok, ”Landet på sjösidan”.

Och så alla fotografier jag har stött på under åren. Vilka är det på bilderna? Men lika spännande vem som stod bakom kameran. Okända, anonyma, bortglömda, mest kvinnor. Nästan 100 år av kvinnliga fotografer i Torsås och Gökalund. Unikt och måste lyftas fram. Det blev boken ”Med stadig blick”.