Får bara användas denna gång
Poliserna Jesper och Magnus pratade inför årskurs åtta på Trafikdagen.
//Bo, miljö och trafik /Kommun och politik /Kultur, fritid och turism /Näringsliv och arbete /Omsorg och stöd /Utbildning och förskola /Utvalda nyheter

Trafikdag på Torskolan

Under onsdagen den 27 september hölls en trafikdag för årskurs åtta på Torskolan. På schemat stod besök av Polisen, Berglunds trafikskola i Kalmar och diskussioner kring alkohol och körning, på temat ”Don’t drink and drive” – drick inte när du ska köra.

– Trafikdagen har arrangerats under flera år, men i samband med coronapandemin gjorde vi ett omtag och då fick dagen sin nuvarande form, säger Camilla Roth, lärare på Torskolan.

Dagen var upplagd i tre olika teman där de inbjudna gästerna cirkulerade mellan klassrummen. Poliserna Jesper och Henrik från lokalpolisområde Nybro pratade om vikten av att hålla hastigheten, och fakta kring alkohol och droger i förhållande till körning. De visade en film på temat.

– Jag har varit med om att lämna dödsbud efter olyckor det är det värsta som finns, säger Jesper till de närvarande åttorna.

I nästa rum fick en grupp åttor olika tankeövningar i form av scenarion som skulle ta ställning till. Mentorerna Anna och Gustav ställde några kluriga frågor. För hur gör man egentligen om ett storasyskon, eller en närstående har druckit och erbjuder skjuts? Hur förhåller man sig till om man ser någon stoppa i sig en tablett, eller om pappa får ont i hjärtat på midsommarafton och alla har snapsat?

Berglunds trafikskola hade en genomgång av vad som gäller när man ska ta AM-körkort som krävs för att köra så kallad A-traktor. Denna utbildning består av både teori och praktiska delar så som övningskörning. För att få göra de praktiska delarna ska du ha fyllt 14 år och 9 månader och ha ett körkortstillstånd.

– Det här med epa-traktorer har blivit väldigt stort bland tjejer de senaste två åren, berättar Camilla Roth. Fast de vill ha snygga och fina bilar. Förr var det mer ”ju buckligare desto bättre” säger hon och skrattar.

Ungefär sextio elever i årskurs åtta deltog i Trafikdagen.