fri att använda
//Bo, miljö och trafik /Kultur, fritid och turism /Näringsliv och arbete /Omsorg och stöd /Utvalda nyheter

Rötmånad

Sommarvärmen är här!  I slutet av juli inträffar den period vi brukar kallar rötmånaden, men det är egentligen vädret, värmen och fukten som avgör om det är rötmånad för maten eller inte. Under denna tid är det extra viktigt att hålla rätt temperaturer på maten och bra hygien. Bakterier och mögel trivs varma och fuktiga dagar och kan förstöra maten och göra oss sjuka.

Det går att göra mycket för att hålla maten fräsch, undvika magsjuka och slippa slänga mat i onödan:

·       Minska tiden utanför kylskåpet. Sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt.

·       Ha ordentligt kallt i kylskåpet, lagom temperatur är +4°C.

·       Tvätta händerna innan du ska laga mat eller äta, och efter att du hanterat rått kött eller kyckling.

·       Håll rent! Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling. Torka upp köttsaft med hushållspapper.

·       Vid grillning, använd inte samma fat och redskap till den färdiglagade maten som du använt till rått kött eller kyckling.

·       Genomstek kyckling och köttfärs.

·       Håll varm mat varm och kall mat kall.

·       Sätt in matrester i kylskåpet eller frys in så fort som möjligt efter att de har svalnat.

·       Under sommaren kan det bli mycket varmt i bilen, så om du har långt till affären, ta gärna med en kylväska.

·       Se till att få in kylvarorna i kylen så snart som möjligt. Matens hållbarhet förkortas om de är framme i rumstemperatur.

·       Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt.