GDPR-bild - reportagebild
Vesna Pasic
//Kommun och politik /Näringsliv och arbete /Omsorg och stöd

Här lagas det mat till flera hundra

När man öppnar dörren till Mariahemmets kök doftar det ljuvligt i hela entrén.  Aktiviteten i köket är på topp: Det bakas, steks, räknas och förpackas. Här lagar Jörgen Folkesson och hans arbetslag både lunch och middag för flera hundra personer, varje dag. Och frukost för Mariahemmet.

–          Jag tycker det är roligt med logistiken och att få ihop allt, säger Jörgen Folkesson. Den största utmaningen är nog att få till en bra mix av maträtter och att få hem alla råvaror i rättan tid.

Jörgen Folkesson har varit chef i köket på Mariahemmet sedan 1 mars. Tidigare har han arbetat i Kalmar kommun i nio år, inom skolans värld, och han har varit kökschef på Stufvenäs. Han har till och med jobbat i köket på Nobelfesten, just för att lära sig mer om logistik.

–   Vi var 45 man som skulle hacka kuber som var 5 gånger 5 millimeter, trettiofem kilo av den råvaran, skrattar han.

Jörgen Folkesson

Men det är sannerligen fart även i detta kök. Arbetslaget, som består av sex personer, arbetar till synes sömlöst kring de stora trågen, ugnarna och stekhällarna. Det märks att arbetslaget vet exakt vad som behövs göras, på exakt rätt minut. Köket levererar mat till de boende på kommunens särskilda boenden, till de som har mat inom hemsjukvård och hemtjänst, och därtill lunchlådor för de pensionärer som tidigare köpt mat i matsalen men som nu vill köpa en lunchlåda vid dörren.

Michael Johansson, Lena Karlsson, Vesna Pasic

Man gör lunch och middag varje dag. Det blir nästan ett par hundra portioner vid varje tillfälle. Arbetslaget har ett rullande schema så att man byter av varandra på de olika stationerna under olika dagar. Lena Karlsson lagar både chokladkaka och apelsinkaka idag, Michael Johansson har fullt upp med att räkna och pricka av så att alla får det de ska och Vesna Pasic sköter disken.

–          Det är lite lugnare för mig idag, säger hon. När man ska sköta räkningen och det så kan det vara stressigt. Man får inte göra fel, för då börjar telefonerna att ringa.

Michael Johansson

Köket försöker att göra allt samma dag. Många saker går att förbereda dagen innan, som att skala lök och lägga potatisen i kallt vatten. Ibland gör arbetslaget speciella middagar. Det görs julbord och påskbord till långfredagen, eller när man firar nobelfest. En rätt som bereder en speciell utmaning är kroppkakorna.

Lena Karlsson visar hur det såg ut när köket gjorde nobelmiddag för några år sedan.

–          Då börjar vi vid halv sex på morgonen. Det blir många hundra kroppkakor som ska stoppas och göras vid. Men det är roligt, säger Jörgen.

Lite senare ute i hallen där maten håller på att packas, utbryter en livlig diskussion om hur kroppkakor egentligen ska tillagas och hur fläsket ska prepareras.

För alla vet ju, att i den frågan kan man tycka olika.