nyhetsbild för användning en gång
//Bo, miljö och trafik /Kommun och politik /Kultur, fritid och turism /Omsorg och stöd /Utvalda nyheter

Fritidsbanken på gång i Torsås

I den gamla posten bakom Ica i Torsås rustas nu lokalen upp, för att så småningom öppna som Fritidsbanken. Åsa Svensson, som är platsansvarig, jobbar med att ställa i ordning lokalen. Hon kommer sedan också att driva verksamheten.

– När vi öppnar vet jag inte riktigt, säger hon. Det är mycket att göra ännu. Målet är att vara igång till sommaren.

Idén med Fritidsbanken är att folk skänker saker, som cyklar, golfklubbor, skridskor och andra fritidssaker. Dessa kan sedan lånas ut under några veckor till allmänheten, ungefär som ett bibliotek. Arbetet med att rusta lokalen är väl igång. Åsa har målat väggarna och renoverat fönstren. Väggarna lyser i grönt och överallt står lårar med pjäxor, skridskor och cyklar.

– Mycket här kommer från Kalmars Fritidsbank, säger Åsa. Folk i Torsås har också varit flitiga med att skänka. Och jag har en dröm att kunna införskaffa parasportutrustning.

– Jag hoppas att jag kommer kunna ha en möjlig uppsamlingsplats vid Torsås återvinningscentral så man kan lämna saker där, säger Åsa.

Fritidsbanken, som är en ideell nationell förening, finns på många platser i landet. Torsås kommun tillsammans med Borgholms kommun är näst på tur i Kalmar län att öppna en Fritidsbank. Men innan verksamheten kan komma igång här måste allt material in i ett elektroniskt system – och det är ganska mycket. Verksamheten kommer därför inte att vara igång till sportlovet, men förberedelserna är i full gång.

Medan arbetet med att färdigställa lokalen fortgår kan saker lämnas in antingen via återvinningscentralen eller på Vågen i Bergkvara.
Om du vill veta mer kan du besöka www.fritidsbanken.se.
Kontakt sker via telefon 0486-33477 eller e-post via fritidsbanken@torsas.se, se även kontaktrutan.