Används bara vid detta tillfälle
Thomas Simonsson, till vänster, och kommunpolis Joakim Andrén.
//Kommun och politik /Näringsliv och arbete /Utbildning och förskola /Utvalda nyheter

En dag om säkerhet i skolan

Under onsdagen träffades Torskolans personal för att ha en genomgång kring det som Polisen brukar kalla PDV, pågående dödligt våld, i skolans lokaler.

–          Man ska inte vara orolig, risken är väldigt liten, men vi måste vara mentalt förberedda för den här typen av situationer, säger Thomas Simonsson, säkerhetssamordnare i Torsås kommun.

Utbildningen med skolpersonalen bestod av flera moment. Joakim Andrén, kommunpolis i Torsås, höll först en presentation kring våld i offentliga lokaler. Han visade även filmer hur man bäst kan skydda sig om något händer. Senare under dagen fick personalen arbeta genom ett övningsscenario.

–          Joakim och jag pratade redan i våras om behovet av det här, säger Thomas Simonsson. Det är bra att vi är i gång nu, det känns angeläget.

I 80 procent av fallen där det skett våld i offentliga lokaler har minst en person fått indikationer i förhand på att något ska hända, och i hela 60 procent handlar det om två personer eller fler.

–          Polisen kan skapa sig en bild av en händelse genom att så många som möjligt anmäler när man har sett eller upplevt något misstänkt. Det kan man göra både genom att ringa och genom att anmäla via Polisens hemsida. Jag kan inte nog betona hur viktigt det är, säger Joakim Andrén.

Under onsdagen utbildades ungefär 50 personer, vilka alla jobbar på Torskolans högstadium, i PDV. I Torsås kommun ska alla skolor och all personal gå igenom utbildningen i närtid.

Se en av filmerna som Joakim visade, här nedan.

Fly – sök skydd – larma – YouTube (extern länk)