fri att använda
//Bo, miljö och trafik /Kommun och politik /Kultur, fritid och turism /Näringsliv och arbete /Omsorg och stöd /Utbildning och förskola /Utvalda nyheter

Avlivning av fåglar i Bergkvara (uppdat.)

Uppdatering 14:05, onsdag

Det är nu bekräftat att gåsen som skickades till SVA för analys förra veckan var smittad av fågelinfluensan (H5N1). Den typ av fågelinfluensa H5N1 som konstaterats i Sverige och Europa 2021 ska inte förväxlas med H5N1 som påvisades i Sverige 2006-2007, som innebar högre risker för människor. Läs mer om fågelinfluensan på följande länk:

Smittläge för fågelinfluensa – SVA

Om du avlivar eller hittar en död fågel på din fastighet, så ska du hantera den smittsäkert. Vid hantering av vilda döda fåglar bör man därför alltid använda handskar och tillämpa god handhygien.

Munskydd kan som ytterligare försiktighetsåtgärd användas. Påsen tillslut noggrant och placeras ytterligare i en påse. Det är önskvärt om både fågeln och påsen behandlas med något typ av desinfektionsmedel, såsom virkon. Plastpåsen kan lämnas i en behållare för vidare transport till destruktionsanläggning. Plats för behållare, se nedan. Om du hittar fågel på allmän plats är det önskvärt om du kontaktar Torsås kommun.

Om du hittar döda eller sjuka fåglar är den även önskvärt om du rapporterar in dem på följande länk:
Rapportera sjuka/döda vilda djur – Rapporteravilt (sva.se)
Fynd av fågelinfluensa på Öland, 2021-12-07 (länk till Region Kalmar län)

Kontakt på kommunen:
Gustaf Nilsson – 0486-33188
Pernilla Landin – 0486-33187
Marcus Ahlberg – 0486-33186

Platsen där allmänheten kan lämna fåglar är i två containrar/sopbehållare vid reningsverkets lastbrygga, Bergkvara.
Se karta för ungefärlig placering.

 

Onsdag förmiddag: Just nu finns flera sjuka och döda vitkindade gäss i närheten av Vågen i Bergkvara. För att minimera djurens lidande, samt för att minimera eventuell smittspridning av sjukdomar mellan fåglar, kommer flera fåglar att avlivas. Flera skott kan därför komma att avlossas i Bergkvara under dagen.

En vitkindad gås skickades föregående vecka in på analys. Vi inväntar provresultatet från denna gås. Information om hantering av döda eller avlivade fåglar på egen mark kommer inom kort.

Vid frågor eller information, kontakta kommunens växel 0486-33100.

Med vänliga hälsningar Gustaf Nilsson, miljöinspektör