Daglig verksamhet, arbete och sysselsättning
Syftet med daglig verksamhet är att erbjuda en meningsfull sysselsättning, bidra till den personliga utvecklingen och främja delaktighet i samhället.
Om du på grund av din funktionsnedsättning inte kan stå till den öppna arbetsmarknadens förfogande kan kommunens insatser, i form av daglig verksamhet eller sysselsättning, bli aktuella.
Det finns en lagstadgad rätt till sysselsättning för dig under 65 år med funktionsnedsättning. Du måste då ingå i en så kallad personkrets enligt Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade, LSS.
Du som är vuxen och omfattas av LSS-personkrets 1 eller 2 kan ha rätt till daglig verksamhet om du saknar arbete och inte utbildar dig.
Du ansöker om insatsen hos handläggare på socialförvaltningen. Handläggaren utreder och beslutar om du har rätt till insatsen.
Du får ett skriftligt beslut på din ansökan.
Om handläggaren bedömer att du inte har rätt till daglig verksamhet kan du överklaga beslutet. Det står i beslutet hur du ska göra om du vill överklaga
Daglig verksamhet finns både som gruppverksamhet och som individuell verksamhet där hänsyn tas till dina förutsättningar och individuella behov. Verksamheten kan därför se olika ut. Daglig verksamhet är inte en anställning.
Daglig verksamhet bedrivs på Bryggaren och Vågen i Bergkvara. Utbudet varierar och all verksamhet utgår från individenDagcenter för gravt utvecklingsstörda/funktionsnedsatta.

Våra deltagare blir erbjudna aktiviteter som:
• Utegrupp
• Taktil stimulering
• Kreativa aktiviteter till exempel målning
• Lättläst
• Musik
• Cafeverksamhet