iPad i Torsås kommuns förskolor

iPads i förskolan

Barn på Skogsgläntan med iPad, foto Laila Pettersson

iPads har tagit steget in i förskolorna i Torsås kommun. Sedan några månader tillbaka används iPads i våra förskolor i Torsås, Gullabo, Söderåkra och Bergkvara. iPads används som ett pedagogiskt verktyg och barnen kan använda den på många olika sätt för att lära sig nya saker.

– Barnen tycker det är spännande att använda den och alla hjälps åt. Vissa är helt nybörjare och mer försiktiga medan andra barn har vana av iPad från sitt hem, säger Carina Håkansson som arbetar på förskolan Kråkan i Bergkvara.

Genomgått utbildning
Nyligen har lärarna genomgått en utbildning för att kunna hantera iPad. I början användes den mest för att ta bilder och videofilma, men efter utbildningen har olika pedagogiska program installerats. Nu används den även för att spela mattespel, rita, lägga pussel, animera film och dokumentera verksamheten. – Ibland filmar vi våra samlingar, och barnen skapar också sina egna filmer. Allt är väldigt användarvänligt, säger Carina Håkansson.

Ewa Johansson är förskollärare på Skogsgläntan i Torsås och hon berättar att de ibland tar med iPaden ut på skogspromenad. – Barnen tar bilder på saker de hittar i naturen, sedan följer vi upp det när vi kommer tillbaka genom att skriva ut och prata om bilderna. Extra roligt blir det för barnen när de kan visa upp det för föräldrarna sedan, säger Ewa.

Vad är en iPad?
iPad är en liten och tunn pekdator. Den är smidig att ta med eftersom det inte krävs några sladdar och den väger under ett kilo. Det finns flera olika program (”appar”) att ladda ner som är avsedda för pedagogisk verksamhet.
2012-04-17

Allfargatan 26, Box 503, 385 25 Torsås, Tfn 0486-331 00, Fax 0486-331 05, Orgnr 212000-0696, BG 642-3446, info@torsas.se