Ung Drivkraft hjälper unga arbetslösa

Ung Drivkraft

Deltagare från Ung Drivkraft tillsammans med vägledarna Magnus och Kerstin.

I måndags öppnade Ung Drivkraft upp sin verksamhet i ”Gula Huset” i Torsås. Ung Drivkraft är ett EU-finansierat projekt som startat i vår kommun för att stötta och motivera arbetslösa ungdomar till att börja plugga, få jobb eller starta eget företag. – Målet är att inom en månad kunna skicka ut ungdomarna till antingen praktikplatser eller ge dem möjlighet att läsa upp sina betyg, säger projektledare Magnus Olsson.

I varje grupp finns plats för 14 deltagare som rekryteras via arbetsförmedlingen. – Det var 14 nyfikna och positiva ungdomar som började i måndags. Nu ska vi låta lokala arbetsgivare få upp ögonen för våra deltagare i Ung Drivkraft och ge dem chansen, säger Magnus.

Samarbete med korr och Mrc
Men som sagt inte alla har som mål att direkt komma ut på arbetsmarknaden, utan för vissa handlar det i första hand om att läsa upp sina gymnasiebetyg. Därför har ett samarbete med Korrespondensgymnasiet inletts. Och för de deltagare som har en affärsidé och vill prova lyckan med att starta eget företag så finns den chansen genom ett samarbete med Möre Resurscentrum.

Kerstin Nilsson arbetar tillsammans med Magnus och är deltagarnas vägledare. Det är Kerstin som står för mycket av innehållet och arbetsmetoderna i projektet och hjälper deltagarna framåt. – De första veckorna handlar om introduktion, föreläsningar och studiebesök, lite av en mjukstart, säger Kerstin.

– Innehållet är individanpassat, men inom en månad hoppas vi kunna skicka ut de flesta av deltagarna på praktik eller skola. Efter tre månader är målet att de ska kunna gå vidare på egen hand, avslutar Magnus.

En ljusare framtid för unga i Torsås? Ja, detta är definitivt ett steg i rätt riktning!

Bakgrund
Ung Drivkraft delfinansieras av Europeiska Socialfonden och bedrivs i samverkan mellan, arbetsmarknads- och resursenheten, individ- och familjeomsorgen Torsås kommun, arbetsförmedlingen Kalmar och Möre resurscentrum.

Projektet kommer att pågå fram till juni 2014 och ska nå 100 unga kvinnor och män 16-29 år i Torsås kommun.

Läs mer på www.torsas.se/ungdrivkraft.aspx.

Logotyp Ung Drivkraft

EU-logotyp


2012-09-05

Allfargatan 26, Box 503, 385 25 Torsås, Tfn 0486-331 00, Fax 0486-331 05, Orgnr 212000-0696, BG 642-3446, info@torsas.se