Torsås kommun främjar vatten

Vattendrag

Internationella Världsvattendagen hålls årligen den 22 mars för att uppmärksamma vattnets betydelse och att verka för en hållbar förvaltning av världens vattentillgångar. Med anledning av denna dag vill vi på Torsås kommun uppmärksamma er på vad vi gör för våra vatten.

På vår avdelning för samhällsbyggnad arbetar Pernilla Landin, Hanna Gustafsson, Nina Johansson och Annika Persson-Åberg med olika frågor inom vatten. – Vi gör väldigt mycket som gynnar vattnet, säger Pernilla Landin som är projektledare inom MOMENT för Torsås kommun. MOMENT (Modern Water Management in the South Baltic Sea Area) är ett EU-projekt bestående av organisationer och kommuner från framförallt Sverige men även från Baltikum.

Enligt ett EU-direktiv så ska alla våra vattendrag senast år 2015 ha uppnått ”God ekologisk status” – Vi jobbar för att förbättra vattendragen i Torsås kommun och gör ofta provtagningar på för att kontrollera PH-värdet med mer, säger Pernilla.

– Folk tar ofta vatten som en naturlig grej, men det är viktigt att tänka på att med jämna mellanrum kontrollera sina egna brunnar om man har det, cirka vart tredje år är lagom, säger Annika Persson-Åberg. Det är viktigt både ur kemisk och ur biologisk synpunkt.

Vattensamling 2012
Den 1 juni blir det en heldag i vattnets tecken. Är du skogsägare, lantbrukare eller privatperson? Eller är du engagerad i ett vattenråd eller (kust)miljöförening? Och tycker du att vatten är viktigt? Då är detta något för dig. Förmiddagen ägnas åt teoretiska föreläsningar medan eftermiddagen blir ute i naturen, på plats vid vattnet. Mer om detta finns att läsa på sidan Vattensamling 2012.

Detta kan vi alla tänka på!
-
Tvätta bilen på mjuka ytor, helst i tvätthall.
- Använd kemikalier med sunt förnuft! (Tvätt, städning, i trädgården, biltvätt, oljor m.m.) alla kemikalier behövs inte!
- I toan ska bara kiss, bajs och toalettpapper spolas ned.

Alla med egen brunn, tänk på:
- Underhåll av brunnen
- Provtagning av vattnets kvalité

>> Vill ni läsa mer om Världsvattendagen, klicka här!Personal inom vattenfrågor
Personal inom vattenfrågor, Nina Joahnsson, Hanna Gustafsson, Pernilla Landin, Annika Persson-Åberg.
2012-03-21

Allfargatan 26, Box 503, 385 25 Torsås, Tfn 0486-331 00, Fax 0486-331 05, Orgnr 212000-0696, BG 642-3446, info@torsas.se