Konstutställning i kommunhuset och på biblioteket

Konstutställning Småländska landskap

Foto Katinka Andersson

Under december månad pågår en konstutställning ”Småländska landskap” i Torsås kommunhus och på folkbiblioteket. Utställningen består av ett 30-tal verk i måleri, grafik, skulptur, fotografi och film gjorda av konstnärer med anknytning till Småland.

Visningen är på torsdag den 1 december klockan 14.00-14.30 i nya kommunhusets foajé. Då kommer konstkonsulent Anneli Berglund och berättar om de konstverken. Välkomna!

Mer om konstutställningen Småländska landskap
Småländska landskap är en vandringsutställning med konst främst gjord av nu verksamma konstnärer med relation till Småland som ställs mot två konstverk i nationalromantiskt måleri av Andreas Fornander och Ragnar Swahn. Utställningen består av ett 30-tal verk i måleri, grafik, skulptur, fotografi och film och är tänkt att visas på konstinstitutioner, bibliotek och konstföreningar främst i sydöstra Sverige. Konstverken är inlånade från Landstinget i Kalmar, Kronoberg och Jönköpings län, Kalmar konstmuseum, Kalmar kommun och enskilda konstnärer.

Konstnärer: Katinka Andersson, Kerstin Cedell, Sten Dunér, Andreas Fornander, Peter Gerdehag , Erika Givell, Oscar Guermouche, Anders Gyllerfelt, Birgitta Heiling, Erik Heybroek, Patrik Hörberg, Andreas Johansson, Åke Johansson, Rolf Ingvar Karlsson, Sven Ljungberg, Peter Lundström, Noak Lönn, Stig Morin, Leif Olausson, Arne Persson, Ingemar Svensson, Roger Svensson, Monika Strandberg, Åke Sander, Stina Siljing, Anders Stark , Ragnar Swahn, Mats Tidek, Anna Werner, Jan Wiberg.

Många av bilderna avbildar vyer över småländska landskapet som till exempel hos Erik Heybroek, Rolf Ingvar Karlsson, Anders Stark och Sven Ljungberg. Men det finns också inre landskap gjorda av Åke Sander, Ingemar Svensson och Roger Svensson. Ofta har det småländska landskapet skildrats som ett mystiskt landskap i John Bauers tradition med troll och älvor bland stenar, mossar och skogar. Detta är något Katinka Andersson tagit fasta på när hon fotograferar vänner och släkt.

Tanken med utställningen är att ge ett smakprov på vad som har gjorts och görs av konstnärer i Småland och även visa vad som finns i kommuner och landstingens samlingar. Utställningen är producerad av Virserums konsthall och Anneli Berglund, konstkonsulenten i Kalmar län i samarbete med Kalmar konstmuseum.
2011-11-24

Allfargatan 26, Box 503, 385 25 Torsås, Tfn 0486-331 00, Fax 0486-331 05, Orgnr 212000-0696, BG 642-3446, info@torsas.se