Kommunen ger LED-belysning i vintermörkret

LED- ljusstake

Nu kan kommunen med gott samvete ha adventsljusstakarna i kommunhusen tända dygnet runt. Vi har nämligen bytt till LED-belysning i alla adventsljusstakarna i kommunhusen, säger Annika Persson Åberg som är energi- och klimatrådgivare i kommunen.

Genom att göra detta byte spara kommunen både energi och pengar då LED-belysningen endast dra 0,1 Watt jämfört med 3 W per lampa.

- En ljusstake med vanliga lampor drar lika mycket el som 19 st med LED- lampor, säger Annika. På så vis kommer kommunen att spara in ca 96 % av elen vilket gör att vi även snabbt tjänar in kostnaden som vi har lagt ut på att ersätta lamporna.

Kom gärna förbi och se hur det ser ut och om du märker någon skillnad. Byte av ljus har även skett på biblioteket och TFAB/TBABs kontor.

 

Kommunen är en viktig aktör som måste föregå som gått exempel för att Sverige ska kunna uppnå de nationella energi- och klimatmålen.  Det är dags att visa att även kommunen har ett ansvar att minska sin energikostnad. Kommunen har mycket verksamheter och lika så mycket fastigheter. TFAB arbetar kontinuerligt med att energiförbättra sina fastigheter vid renovering eller när något behöver bytas ut väljs alltid det som är mest effektivt. Men det är sällan det lyfts upp som en energibesparing då det ingår i den vanliga verksamheten.

 

Vill ni veta hur ni själva kan minska på elförbrukningen kontakta:

Annika Persson Åberg och energi- och klimatrådgivare tel. 0486-331 83

 

Tre snabba tips för att minska energianvändningen i jul:

  • Byt till LED-lampor i advents- och julgransbelysning
  • Använd timer
  • Släck ner julbelysningen på natten


2011-11-26

Allfargatan 26, Box 503, 385 25 Torsås, Tfn 0486-331 00, Fax 0486-331 05, Orgnr 212000-0696, BG 642-3446, info@torsas.se