Kommunchef Jan Darrell om sitt nya jobb

Jan Darrell

Kommunchef Jan Darrell

Jan Darrell är inne på sin första vecka som kommunchef i Torsås. Han kommer till oss med helt nya ögon och säkert också med nya idéer och visioner. Vad ser han för möjligheter och vilka frågor är viktiga att ta tag i? Vi lät honom presentera sig själv och berätta om hur han ser på sitt nya jobb. Vi hälsar Jan välkommen och önskar honom stort lycka till med uppdraget att leda Torsås kommun!

Torsås är en vacker och fin kommun och att få vara er kommunchef gör mig både glad och stolt!

Att utgå ifrån det som redan fungerar bra i verksamheten och söka upp det som behöver bli bättre är något jag ägnar mig åt redan från början. Viljan till förbättringar ska vara en känsla varje kommunanställd bär med sig, och det gäller självklart även mig. Jag har fin möjlighet att lära känna kommunen både som organisation och plats nu i sommar. Då är jag påläst och taggad inför de utmaningar som kommer.

Lång erfarenhet av kommunal verksamhet
Lite om mig. Har erfarenhet av kommunal verksamhet från Göteborg, Ydre, Borås, Herrljunga och Höganäs. Har fått möjlighet att arbeta i yrken som informatör, assistent, ekonomichef, revisor, kommundelschef och kommunchef. Alla har varit roliga, spännande och utvecklande men kommunchef är det bästa - och svåraste yrket – som jag vill hålla på med i många år till. Har också erfarenhet från näringslivet som medarbetare, som styrelseledamot och i begränsad omfattning även som egenföretagare. Men jag har valt det offentliga uppdraget som min yrkesbana och ångrar inte det.

Privat är jag sammanboende med Eva i Borås, vi har tillsammans fyra barn varav den yngste just tagit studenten och är på väg ut i livet. Veckopendlar till en övernattningslägenhet i Torsås och kommer att flytta någon gång i höst till en bostad vi just nu söker efter.

SegelbåtarViktigt med samhällsplanering och utveckling
När jag ser på Torsås kommun ser jag många möjligheter, men också tuffa utmaningar. De flesta kommuner har en negativ befolkningsutveckling, Torsås är långt ifrån den enda. Det attraktiva läget invid Kalmarsund är då en enorm konkurrensfördel vi måste dra nytta av för att skapa ännu mer attraktivitet. Arbetet med samhällsplanering och utveckling blir därför en av de viktigaste uppgifterna för kommunledningen. Och där finns många fler aktörer: företagare, föreningar, ideella krafter, kommunanställda och invånare behöver delta i arbetet om det ska bli framgångsrikt. Jag tror att dessa krafter gärna vill vara med och utveckla kommunen. Jag är själv sådan.

Jag kommer att lära mig mycket om Torsås kommun. Ska besöka våra arbetsplatser, både de i kommunens organisation och inom näringslivet. Lyssna på kloka ord och åsikter och ta del av allas engagemang. Skapas en gemensam bild av vad vi vill ökar chansen att nå framgång. Alla kommer inte att bli nöjda med allt, det går inte på räls och ibland för långsamt. Det får man leva med, vi är alla mänskliga. Det väsentliga är att vi ger vårt engagemang, är uthålliga och långsiktiga. Om inte vi gör jobbet, gör ingen annan det heller. Tror inte på stillaståendet som förbättringsmodell.

Välkomna med synpunkter och idéer
Nu blir det inte mer skrivet idag men jag kommer tillbaka lite då och då med mina tankar kring kommunen och vad som är på gång. En del av er kommer jag att få möjlighet att träffa, men alla får gärna skriva till mig med synpunkter och idéer. Även med hög ambition kan inte alla idéer förverkligas, men jag lovar lyssna seriöst och ha Torsås bästa för ögonen. Mina kontaktuppgifter ser ni här under.

Önskar alla en riktigt skön sommar och ledighet!

Jan Darrell
Kommunchef

Tfn: 0486-331 12
E-post: jan.darrell@torsas.se

2011-07-07

Allfargatan 26, Box 503, 385 25 Torsås, Tfn 0486-331 00, Fax 0486-331 05, Orgnr 212000-0696, BG 642-3446, info@torsas.se