Eva Franksson Colliander en av Sveriges bästa hälsobefrämjande chefer

Eva Franksson Colliander

Eva Franksson Colliander

Torsås kommuns områdeschef Eva Franksson Colliander som ansvarar för hemsjukvården, rehab, hjälpmedelsverksamheten, anhörigstöd samt våra träffpunkter är en av Sveriges fem bästa hälsobefrämjande chefer.

– Väldigt roligt att höra. Eva är en drivande och målinriktad chef med lång erfarenhet och kunskap inom flera områden. Hon är duktig på att läsa av både hur vi mår och vad vi har för styrkor och därigenom få ut det bästa av sina medarbetare. Hon ser möjligheterna hos oss, säger Johan Ceedigh som arbetar inom Träffpunkt Söderåkra.

Det är tidningen Chef som årligen utser Sveriges bästa chefer inom sex kategorier, varav Årets hälsobefrämjande chef är en. Det hela började med att Eva Franksson Colliander blev nominerad av sina medarbetare. – Därefter följde första kvalificeringsomgången med ett stort antal frågor om mitt ledarskap, hur jag arbetar som chef och frågor om vad jag presterat. Jag fick också lämna mitt CV, berättar Eva och fortsätter.

– Efter första kvalomgången följde kvalificeringsomgång två med ytterligare frågor och berättelser om mig och mitt ledarskap. Kvalificeringsomgång tre innehöll en djupintervju och därmed hade jag kommit till sista etappen där jag var en av fem återstående.

Efter tredje och sista kvalomgången nominerades tre av de fem till final. Tyvärr var Eva inte en av de tre finalisterna, men att hamna topp fem är verkligen något att glädja sig åt, inte bara för Eva själv utan även för Torsås kommun som arbetsgivare.

– Självklart är jag både stolt och oerhört tacksam att kunna komma som en av fem i hela Sverige. Det här är en merit som heter duga. Jag vill ge ett stort tack till de som nominerat mig, avslutar Eva.

Vinnaren utses på Chefsgalan 2014 som kommer att gå av stapeln den 12 mars på Grand Hotell i Stockholm. Läs mer om galan på chef.se.


Tre snabba frågor till Eva:

Vad kännetecknar din ledarstil?

Jag är en närvarande chef utan att springa ner trösklarna. Lätt att nå med en telefonkultur som gör mig tillgänglig om det så bara är tio minuter mellan mötena. Har som policy att ta tag i saker med en gång och kan jag inte det just på minuten så har jag alltid en ”prickaav-lista”. Det jag inte vet tar jag reda på och försöker alltid ge snabb återkoppling. En god lyssnare som visar tillit, ger beröm och vågar vara chef. Jag är någon att luta sig emot och jag sviker dem aldrig.

Jag är känd som prestigelös och vågar visa att jag har både känslor och modigt förstånd.

Jag är en ledare som trivs bäst när jag får leda, driva och utveckla. Har jag då ett vinnande lag runt mig då får vi arbetsglädje, vänskap, bättre hälsa och minimalt med sjukskrivningar.


Hur gör du för att få dina medarbetare att må bra och känna sig värdefulla?

Målet är att varje arbetsgrupp skall bli ett vinnande team med ett varumärke ”som lyser och glimmar”, goda ambassadörer för sin yrkeskår.

Ett hälsosamt ledarskap ska ge ett gott arbetsklimat i en god arbetsmiljö med trygghet, tillit och bekräftelse för varje arbetstagare. Ett mål är att varje arbetsgrupp ska tycka att detta är det bästa jobb de haft och vara stolta över sitt jobb och sig själva, oberoende av vad de har för yrke. Ingen kedja är starkare än den svagaste länken. Gemensamma mål och en strategi för dessa är mycket viktigt och att alla är med på samma bana.

Vid konflikter så är enskilda samtal tätt åtföljda av gruppsamtal min metod. Det tar tid men är den bästa investering man kan göra. Jag sviker dem aldrig. Jag ställer både specifika krav och positiva förväntningar och ger adekvat beröm, samt en kram ibland.

Det är viktigt att försöka ge var och en speciell uppgift som är deras. Som exempel, bilansvarig, procapitaansvarig, informera om demens, palliativ vård, sköta vissa beställningar, schema etcetera. Listan är lång. Alla skall känna sig sedda och bekräftade och att de är viktiga för att allt ska fungera.


Vad har du för bra tips att ge på hälsofrämjande åtgärder på arbetsplatsen?

Coacha för det ekonomiska stöd, som varje arbetstagare får från kommunen, till fysisk träning. Något som har betytt mycket är att bjuda in till Kick Off/Utvecklingsdag i naturskön miljö med god mat, samarbetsövningar, skrattövningar, stresshantering och hårt arbete för att utveckla verksamheten.

En grupp hade arbetat tillsammans i 15 år och aldrig blivit bjudna på något sådant. Vår Kick Off/Utvecklingsdag blev ett stort lyft för dem. De uppskattade att få vara delaktiga i verksamheten på detta plan och de tackade för att de fick känna sig värdefulla och bli påkostade. Väljer man ett ställe i all enkelhet så kostar det inte en tredjedel mot ett dyrt ställe som alla andra tar.

Ett vinnande team med självkänsla, arbetsglädje, vänskap blir sällan sjuka och de ställer alltid upp för varandra.2014-02-27

Allfargatan 26, Box 503, 385 25 Torsås, Tfn 0486-331 00, Fax 0486-331 05, Orgnr 212000-0696, BG 642-3446, info@torsas.se