13 föreningar bakom visionsarbete

Vision Bergkvara

Britt-Marie Östman, Frida Portin, P-O Norén

Vision Bergkvara går från vision till verklighet och genomförande av den första etappen är i full gång. – Det händer en hel del just nu. Mycket arbete pågår ”bakom kulisserna” för att inte störa turistsäsongen, men till hösten kommer vi att fortsätta arbetet i etapp 1, säger Frida Portin som sköter ekonomin och administrationen i visionsarbetet.

Vi har tidigare berättat om att bakom Vision Bergkvara ligger 13 föreningar som tillsammans arbetar för att öka attraktionskraften och utveckla området kring Dalskär i Bergkvara. Med hjälp av EU-pengar och ideellt arbetande människor kan visionen bli verklighet.

Lionsgrillen
Etapp 1 består av bland annat muddring av en del av Ängaskär, vilket Leader Sydost beviljat 625 000 kronor till. Om allt går som planerat så kommer arbetet att dra igång i höst. Då kommer också ett grillhus på Stenskär att byggas med hjälp av bidrag från Lions Torsås. Torsås kommun har nyligen beviljat bygglovet.

– Kommunen ställer upp på ett fantastiskt sätt, vilket är viktigt för oss med tanke på att vi bygger på deras mark, säger projektledare Britt-Marie Östman. Rapportering till kommunen sker kontinuerligt.

Strandpromenad runt Dalskär
I etapp 1 ingår också att förbättra och bygga ut strandpromenaden som går runt Dalskärsområdet. – Promenaden kommer att vara handikappsanpassad och planeras att gå runt hela Ängaskär, det vill säga inte över Skytteholmen som tidigare var planerat. Den blir 1,8 kilometer lång, säger P-O Norén som gjort ritningen.

Visionsarbetet kommer att följa vissa kriterier som bland annat samverkan, estetiskt tilltalande miljö, fiskereproduktion, handikappsanpassat, friluftsliv, bra för invånare och turister.

– Med 13 ideella föreningar i grunden och potential i ett otroligt vackert område kommer Bergkara att bli en dröm för både boende och turister, avslutar Frida, P-O och Britt-Marie.

Egen hemsida
Mer om projektet finns att läsa på www.visionbergkvara.se.

2012-07-10

Allfargatan 26, Box 503, 385 25 Torsås, Tfn 0486-331 00, Fax 0486-331 05, Orgnr 212000-0696, BG 642-3446, info@torsas.se