Praktiska råd vid strömavbrott

Varje enskld individ har en skyldighet att förbereda sig på att klara av en del påfrestningar i vardagen. Till exempel ska varje hushåll kunna klara sig själva under minst 24 timmar vid elbortfall.

Nedan kommer några praktiska råd på hur du kan förbereda dig och därmed minska din sårbarhet.

RadioInformation
En radio med fräscha batterier så att du kan få information om läget. Numera finns radioapparater med vev och solceller som fungerar även utan batterier. Lyssna på P4 för dina lokala nyheter.

Vatten
Lite vatten i dunkar och flaskor är bra att ha hemma. Förvara en del av vattnet i mindre dunkar eller PET-flaskor i frysen. Det fungerar då både som dricksvatten men även som kylklampar som hjälper till att hålla låg temperatur i frysen under exempelvis längre strömavbrott. En dunk att hämta vatten i när kommunen ordnat hämtningsställen är bra att ha hemma.

Mat
spritkökEtt litet förråd av konserver och annan mat som klarar rumstemperatur. Ett campingkök för matlagningen.

Ljus
En fotogenlampa, ficklampa, stearinljus.

Värme
Det finns extraelement och värmare som drivs med fotogen, rödsprit eller gasol. Ha sovsäckar, filtar och varma kläder lätt tillgängliga. Försök att samla familjen i ett och samma rum och stäng till dörrar och persienner.

Övrigt
värmeljusTändstickor. Bränsle till lampor, kök och element. Ett litet hemapotek med det viktigaste.

Fler tips och råd hittar du på Civilförsvarsförbundets hemsida. Civilförsvarsförbundet arbetar med frågor som rör din trygghet, säkerhet, överlevnad och skydd.

Senast uppdaterad 2017-11-17
 

Kontakt

Mattias Andersson

Mattias Andersson
Säkerhets-
samordnare

Tfn: 0486-331 28
E-post: Mattias Andersson

Allfargatan 26
Box 503
385 25 Torsås

 

Krisberedskap

 Banner Krisberedskap 

Allfargatan 26, Box 503, 385 25 Torsås, Tfn 0486-331 00, Fax 0486-331 05, Orgnr 212000-0696, BG 642-3446, info@torsas.se