Energimärkning- luftvärmepumpLuftluftvärmepump

Används ofta som en kompletterande energikälla till direktverkande el. En lagom stor luft-luftvärmepump ska kunna bidra med 50 % av villans värmebehov. I en öppen planlösning kan luften cirkulera fritt vilket ökar effektiviteten av luftvärmepumpen.

Nu finns det energimärkning för luftluftvärmepumpar. Energimärkningen är ett sätt att öka energieffektiviteten i pumparna och att få bort de sämsta pumparna från marknaden. Som kund ska du enkelt kunna se vilken energi pumpen drar. Både när den används för värme men också då den användas som luftkonditionering under sommaren. Då energimärkningen gäller för hela EU bör energimärkningen för värme vara uppdelad i tre zoner. Det är dock endast obligatoriskt för alla tillverkare att ange energieffektivitetsklassen för medelklimatet. Tänk därför på att en luftvärmepump kräver mer energi i vårt klimat än vad den skulle göra i t.ex. Italien. TITTA EFTER KALLT KLIMAT för att få den rätta värmepumpen till just ditt hem. Har du frågor eller funderingar kontakta energirådgivaren, eller kan du söka mer information på Energimyndighetens hemsida se kontaktinformation och länkar till höger.

Energimärkningen ska också visa vilken bullernivå pumpen avger både inomhus och utomhus.

Buller från en luftvärmepump kan orsaka att grannsämjan försämras. En luftvärmepump låter och det ska man vara medveten om, vissa låter mer än andra därför finns detta med på energimärkningen. Innan du installera en luftvärmepump kolla upp så att du inte placera den precis intill grannens sovrumsfönster eller uteplats. I riktlinjerna för buller finns en bullernivågräns på 40 dBA vid bostäder nattetid och detta gäller även för luftvärmepumpen. Om en pump med en ljudeffekt på 64 dBA installeras bör grannens sovrum eller uteplats inte vara närmare än 6,3 meter.

grön linje

Begränsad klimatpåverkan  

Senast uppdaterad 2015-10-22
 

Kontakt

Annika Persson Åberg
Energi- och klimatrådgivare

Tfn: 0486-331 83
E-post: Annika Persson Åberg

Kalmarvägen 4
Box 503
385 25 Torsås

 
 

Länkar - Energimyndigheten

 

Tyck till om Samhällsbyggnadsförvaltningen

 Synpunkter & förslag, Samhällsbyggnadsförvaltning 

SMS vid driftstörningar

 Banner sms-tjänst 

Allfargatan 26, Box 503, 385 25 Torsås, Tfn 0486-331 00, Fax 0486-331 05, Orgnr 212000-0696, BG 642-3446, info@torsas.se