Frågor och svar, förskola

>> Kontakta Bildningsförvaltningen, klicka här!

BarnfotKanske är du nybliven mamma eller pappa för första gången? Här har vi samlat de vanligaste frågorna som handlar om att börja förskolan.

När kan jag ställa mitt barn i kö?
- Vi rekommenderar att du ansöker så snart ditt barn är fött. Är det många som önskar samma plats, placeras barnen i kö utifrån det datum bildningsförvaltningen tagit emot ansökningarna. Kommunen är skyldiga att erbjuda plats inom 3-4 månader efter inkommen ansökan. Du använder förskole och fritidswebben när du ansöker om plats, lägger in inkomst mm.

När får jag besked om plats?
- Vi kan inte ge exakt besked om när ditt barn får plats. Besked meddelas vårdnadshavaren så snart man vet att det finns ledig plats. I augusti månad sker inskolning i regel från vecka 33.
Om plats erbjuds under våren sker inskolning efter trettonhelgen ca 11 januari. Tänk på att det är 14 dagars inskolning.

Vad händer om jag tackar nej till erbjuden plats?
- Om du tackar nej till en erbjuden plats för att invänta plats på önskat alternativ, kan vi inte garantera när plats kan erbjudas.

Vad ska jag betala för min plats?
-Avgiften grundar sig på hushållets sammanlagda bruttoinkomst. Avgiften betalas 12 månader/år. Mer information under "Maxtaxa och regler".

Finns det någon Öppen förskola?
- Ja, i Torsås samhälle finns en öppen förskola. Den ligger i samma hus som fr Familjecentralen (röd byggnad vid Torskolan) öppet måndag, tisdag, torsdag och fredag. Onsdag är det stängt. Läs mer under fliken Öppen förskola.

Vad menas med allmän förskola?
- Fr.o.m. hösten då barnet fyller 3 år har det rätt att delta i allmän förskola, 15 timmar/vecka. Den allmänna förskolan är avgiftsfri och omfattar inte lovdagar/studiedagar. Måndag - fredag kl 08.15-11.15.

Finns det möjlighet till förtur?
-
Barn och familjer med särskilda behov kan får förtur. Kontakta då
förskolechefen.

Får jag ha kvar platsen på förskolan när jag är arbetslös eller föräldraledig?
- Ja, ditt barn har rätt till förskola 15 tim/vecka. Måndag - fredag kl 08.15-11.15.

Får jag ha kvar platsen på fritidshemmet när jag är arbetslös/föräldraledig?
- Nej, du får inte ha kvar platsen. Du har rätt till ny plats så fort du börjar arbeta/studera igen.

Kan jag besöka de förskolor jag är intresserad av?
- Ja, du vänder dig direkt till den förskola du vill besöka, men ta en kontakt med personalen först. Du kan skriva på ansökan vilken förskola du önskar.

Enligt läroplanen ska "Förskolan lägga grunden för ett livslångt lärande". Hur gör ni det?
-I förskolan arbetar vi medvetet med att skapa möjligheter för barnen att på ett lek- och lustfyllt sätt utforska världen och utveckla nya färdigheter självständigt eller i samspel med oss och andra barn. Det kan röra sig om allt ifrån att hjälpa de yngsta att bygga upp ett språk/begreppsförråd genom att sätta ord på föremål i deras närhet till att spela spel för att träna bland annat matematiska och sociala färdigheter såsom turordning och problemlösning.

Hur gör jag om mitt barn är allergiskt?
- Rör det sig om mat allergi, lagas speciell mat. Lämna läkarintyg till berörd förskola/kök. Är det andra allergier/sjukdomar, då behöver vi också ett läkarintyg.

Vad har ni för sockerpolicy hos er?
- Barnen serveras inget onödigt socker. Undantag är vid speciella högtider/tillfällen t.ex. födelsedagskalas.

Hur fungerar lämning och hämtning bäst?
- Föräldrarna hälsar på personalen och lämnar över barnet. Att inte tveka är viktigt. Man stannar en stund (ta inte av jacka eller dylikt), men säger: "Jag stannar en stund men snart ska jag gå." När man kommer och ska hämta barnen talar man om för barnet "Nu ska vi gå hem" fråga inte barnet om det ska gå hem. Är barnet mitt inne i en lek eller en uppgift kan man stanna kvar en stund.

Hur kan jag som förälder hjälpa till att förbereda inför starten på förskolan?
- Att prata positivt om förskolan samt besöka förskolan några gånger. Försök anpassa rutinerna hemma, t.ex. att försöka låta barnent sova/vila vid ungefär samma tidpunkt mitt på dagen om möjligt. 

Vilka öppettider har förskolorna?
- kl 06.30-17.30 är våra grundtider. Vid behov anpassas tiden efter föräldrarnas behov. Barnen äter frukost ca kl 08.00, lunch 11.30 och mellanmål 14.30.

Behövs speciella kläder?
- Regnkläder, stövlar och extra kläder är bra att förvara på förskolan. Tänk på att märka kläderna med barnens namn.

 

 

Senast uppdaterad 2019-07-08
 

Länkar

 

Tyck till om skolan

 Banner Klagomål 

Allfargatan 26, Box 503, 385 25 Torsås, Tfn 0486-331 00, Fax 0486-331 05, Orgnr 212000-0696, BG 642-3446, info@torsas.se